3 (2)

Константин Бачийски: Община Бургас за трети път иска да сложи край на проект за бъдещето на града и региона

 

KB_1 (2)„Община Бургас за трети път се опитва по абсолютно недалновиден начин веднъж завинаги да сложи край на проекта да бъде създадена индустриална зона със статут на свободна безмитна зона и собствено карго летище на мястото на бившата авиобаза Равнец“ – коментира Константин Бачийски, народен представител от „Продължаваме Промяната“.

 

Реакцията му е породена от намерението на общинската администрация да предложи на гласуване в Общинския съвет промяна на подробен устройствен план на базата на инвестиционно намерение за изграждане на комплекс за производство на зелен водород и фотоволтаичен парк върху терени от старото военно летище.

 

Константин Бачийски е автор на концепцията за трансформацията на бившата военна авиобаза в съвременна икономическа зона с различни производствени, логистични центрове и терминали за карго товари с потенциал за 8000 работни места.

 

Депутатът е на мнение, че обвързването на инвестицията с производството на зелен водород, всъщност прикрива опит да се блокира идеята за създаване на Свободна икономическа зона в Равнец със съпътстващи производства.

 

Бачийски се аргументира с това, че самият инвеститор е записал в инвестиционното си намерение освен да изгради съоръжения за производството на водород и да разположи соларен парк върху терена.

 

KB_4„Отново припомням на общинската администрация, че соларни паркове могат да бъдат разположени на най-различни места в общината или в Бургаска област, включително и върху земеделска земя над 7-ма категория, но уникална за района индустриална зона със собствено летище с две писти може да има само на едно място и това е в Равнец“ – заяви Константин Бачийски.

 

Първият сблъсък между него и общинската адимнистрация по казуса с военното летище беще през 2019 год. Тогава общината предложи пистите намиращи се на 20км от Бургас да бъдат заменени с озеленяване и зони за спорт. За два дни над три хиляди души се подписаха в подписка с настояване летището да бъде съхранено.

 

През 2022 год. се появи „датски“ инвеститор с желание да обособи соларен парк и инсталации за водород с общо 40 работни места. По-късно се оказа, че зад инвеститора стои голяма българска икономическа група.

Дни по-късно тогавашото правителство поиска държавата да си върне  собствеността върху летището в Равнец.

 

Новият проект, зад който стои гръцки инвеститори,  залага също на изграждане на инсталации за производство на водород и първоначално предвижда разкриването на 200 работни места. Оказва се, че в този случай отново изплува друга българска икономическа група.

 

3 (2)Ако терените в близост до самолетните писти бъдат покрити със соларни панели, то тогава пистите губят своето значение, защото няма да има място за построяване на фабрики и логистични съоръжения. А може би от самото начало това е била основната идея на общинската администрация. Да унищожи този уникален проект, да раздели на две терена и поради липса на визия и далновидност да изтъргува на бързо и на дребно проекта за соларен парк – анализира Бачийски.

 

Според него добавената стойност от проекта включващ соларен парк ще е в полза на един инвеститор вместо да се създадат условия за откриване на 8000 нови работни места,  които да донесат дългосрочни ползи за града и региона.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *