Различни прогнози, по-скоро предположения, обсъждат политическите анализатори ден преди старта на 49-то Народно събрание, в което разликата между първия и втория в пленарна зала е малка.

Който направи сериозен опит да направи правителство, ще спечели и местните избори, са очакванията на политолога Борислав Цеков, според когото правителство с втория мандат би била своеобразна подмяна на вота на избирателите. Присъствието на Борисов в Народното събрание би създало напрежение, според Цеков, но пък политическите лидери трябва да са в парламента и да се опитат да възстановят политическия диалог. Основната червена линия е геополитическият фундамент, всичко останало е второстепенно, посочи Цеков.

В студиото на БТВ и бившият екоминистър Емил Димитров заяви, че смята за редно Бойко Борисов да се върне като депутат. Вежди Рашидов би бил новия-стар председател, а е редно и първата политическа сила да излъчи и премиер. Той посочи, че след две години на политическа криза вече трябва да има кабинет, а „Възраждане“ и двоен резултат да има пак няма да може да състави правителство, смята Димитров.

Асен Агов, също бивш министър, отхвърли основанията на страхове. Първият страх – че „Възраждане“ щели да станат първа политическа сила – е пълна глупост. Вторият страх – че няма да се приемат законопроектите по Плана за възстановяване – също не е основателен и парламентът ще ги гласува. Бюджетът също ще бъде приет, но няма ясна опозиция, няма ясни управляващи и от това зависи дали парламентът ще оцелее или не, коментира Агов.

Според него е невъзможно в сегашната ситуация да се правят прогнози дали ще се състави правителство в рамките на 49-то Народно събрание. Асен Агов очаква кандидат за премиер да бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, което би било самоубийствено.

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието, постави акцент върху мълчанието на партиите, което показва тяхното внимание да не изтърват някоя погрешна дума. Всички си взели много поуки от предишните парламенти и Дикме е убеден, че това ще се види още на първото заседание, когато ще бъде избран председател на 49-то Народно събрание. Дано по-бързо веднага да бъде внесен законът за бюджета и над 20 закона за Плана за възстановяване, за да могат да стигнат парите от Европа до България, надява се Дикме.

Не сме гледачки, които да хвърляме боб, за да уцелим дали ще има правителство, но ми се струва невъзможно ПП/ДБ да участва в едно правителство с ГЕРБ. Това ще бъде абсолютно самоубийствено, изтъкна и Мехмед Дикме.

Според Дикме големият залог за съставяне на правителство са местните избори. Този, който печели местните избори, печели и централната власт, подчерта бившият земеделски министър. ГЕРБ тотално са загубили София и Пловдив, а Стара Загора и Бургас са под въпрос.

Грозна коалиция или безкрайни служебни правителства

Грозна коалиция или безкрайни служебни правителства

Истинският проблем е в драматичното разминаване между нашия разказ за действителността и самата действителност. Мислим си, че живеем в някаква демокрация