третото издание (1)

Жив, Димитър Янков щеше да е на 68 години /04.04.1952 – 09.05.2007/

Янков предпочете да остане и да не се отклонява от следваната политика, и заплати с живота си

Максим МОМЧИЛОВ

Имаше ли Димитър Янков политически врагове?Като всеки човек на тази позиция-председател на Общинския  съвет,със сигурност е имал.Но в случая по-скоро може да се говори за съперничество в икономическата,а оттам и в политическата сфера,където действаше Янков.

След неговия икономически възход в годините на Прехода,той натрупа и политически опит от престоя си в Общинския съвет,като председател на финансова-бюджетната комисия на местния парламент и като негов председател.

В тази среда той нямаше как да не среща някакво съперничество,изразяващо се в опозиционни действия,както в местния парламент,така и извън него.Но тези действия, доколкото се проявяваха, не застрашаваха нито поста му ,нито политиката ,която следваше.
Та хората,които се опитваха да му съперничат набраха смелост и му поискаха оставката на 2 ноември 2006 г. Искането им беше подписано от трима съветници,но така и не събраха необходимия кворум за влизане в дневния ред на насроченото заседание и те се провалиха.

По-късно на 10 март 2007 г., хора от техния кръг  гласуваха срещу кметската кандидатура на Магдалена Мандулева, издигнат от Янков.Обжалваха решението за избора,но съдът  го потвърди  и протестиращите отново се провалиха.Опитаха се да саботират приемането на бюджета за 2007 г. и последва поредния им провал.
След всичко това се видя,че Янков е своеобразен фактор,който не може да бъде преодолян, нито икономически,нито политически.Нямаше как и да бъде подкупен,а и заобиколен.

Така че причините и мотивите за неговото физическо елиминиране са по-скоро политико-икономически,отколкото всякакви други.Макар  че в този случай не трябва да се изключват и мотиви от личностен  характер.
С течение на времето, 13 години след смъртта му,с още по-голяма категоричност може да се твърди,че мотивите и причините за убийството му са преди всичко политически.Тъй като бизнесът му създаден със съдружници, и продължен от наследниците му /въпреки  всичко/, продължават  да просперира.
В случващото се в публичното пространство в края на 2006 г. и началото на 2007 г. имаше явни знаци,че определени среди в Несебър и извън него,са започнали да се обединяват за противопоставяне на политиката на Димитър Янков насочена към защита на общинските интереси.В подобна ситуация,човек в позицията на Янков, би отстъпил назад или встрани или направо би напуснал.

1 ДЯ_6728 (1)  Янков предпочете да остане и да не се отклонява от следваната политика, и заплати с живота си.
 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *