„Целият ни разговор беше за това как да се включим в европейските усилия да избегнем всякакви възможности за налагане на санкции, свързани с „Лукойл“ и други продукти с двойна употреба, които могат да имат военно предназначение за Русия.“

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес в Гранитна зала на Министерски съвет.

Денков обясни, че срещата с Макгинес е била доста дълга и ползотворна, като разговорите са били предимно за финансовите измами, прането на пари, финансирането на тероризма, спазването на санкциите срещу Русия. Дискусията била много интересна, като и Денков, и Макгинес говорили като партньори. Основният акцент бил как да се заздрави партньорството, за да могат да бъдат още по-полезни за избягването на финансови злоупотреби.

„Когато излезе въпросният доклад на ЕК и след това и статиите, в него няма доказателства, а предположения, внушения и всички проверки на правителството показват, че „Лукойл Нефтохим“ не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон и нито една митническа проверка. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинения. Ако се намери следа за нарушения, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас“, коментира министър-председателят.

Денков отчете, че има заобикаляне на санкциите, което е проблем на европейско ниво, не само в България.

Финансовият министър Асен Василев добави, че Агенция „Митници“ работи добре с Великобритания за това да се спре вносът в Европа и използването на лодки, които се използваха от мигрантите. В момента има доста сериозна активизация на внос и износ на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница. Точно по този въпрос правителството работи с ЕК да се идентифицират компаниите, каналите и да бъдат пресечени. Това ще е основен фокус на работата с Европейската комисия на ГКПП „Капитан Андреево“. Това е една от най-натоварените сухопътни граници в света, посочи Василев.

По думите му има поток от стоки, които не спират в България, а стигат до други страни в Европа. На ГКПП „Капитан Андреево“ има инициативи за 100% сканиране на камионите и отваряне на втори граничен пункт, за който са заложени средства от бюджета. Има и много опашки на българо-турската граница, като се стига до 6 дни престой, докато мине самият трафик, уточни Асен Василев.

Той оценява подкрепата на Макгинес за влизането на България в Шенген.

Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес каза, че за нея е огромно удоволствие да бъде в България. Често се среща с министъра на финансите Асен Василев. Тя утре ще посети ГКПП „Капитан Андреево“, който е важен за Европа и България, уточни Макгинес.

„Имаме страхотно сътрудничество с България, за да се справим с незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Твърдо вярвам в това да ви посетя на място, много по-различно е от това да се срещнем в Брюксел и на друго място“, коментира Макгинес, която очаква с нетърпение да види каква работа вършат граничарите на българо-турската граница. Един от важните законодателни текстове, по които се работи, е пакет за борбата за прането с пари. С него се цели да се увери, че няма опасност от изпиране на средства в определена област на икономиката.

Тя посочи, че колкото повече санкции има, толкова е по-голям опитът да се избегне тяхното прилагане. Трябва да бъдем стриктни и да внимаваме за потоците на търговия през трети страни и стоки, които отиват на бойното поле в Украйна, настоя Макгинес.

Асен Василев обяви, че има над 20 000 компании контрагенти, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. Българските власти ще работят съвместно с европейските, за да спрат този транзит. По думите му тези компании работят с легална документация, а това ще изисква по-задълбочени проверки от страна на митническите власти.

Комисар Макгинес заяви, че „е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии“.