35ee15ce0c6e3bbccde19d72ce6bee72

Все по-заплетен става казусът около отделянето на град Обзор и още 6 села от община Несебър

Все по-заплетен става казусът около отделянето на град Обзор и още 6 села от община Несебър. Инициатива, която започна от местен референдум,  проведен през месец февруари. Срещу решението на МС за създаването на нова община се разбунтуваха 4 от селата гласували на референдума. Така се стигна до акт на Общинския съвет в Несебър, който насрочи за 4-ти юли провежданто на контрареферендум. На него 220 жители на селата Баня, Емона, Паницово и Козцница трябва да гласуват „за“ оставането им в община Несебър.

„До тук се стигна след решение на бившия вече премиер Бойко Борисов и неговото управление. След като написахме един куп писма и приложихме много документи, доказахме че това е абсолютно нерентабилно. Благодаря на президента Румен Радев, че, спазвайки закона, ни даде възможност във времето.

Дали е имало натиск хората да гласуват за отделянето, вече си има компетентни органи. Няма икономически анализ и нужда да се създава нова административна единица, в крайна сметка това е абсолютно нерентабилно“, каза Росица Ракова инициатор на протестите.

Същественият въпрос в момента е дали е допустимо провеждането на втори местен референдум 4 месеца след първото гласуване.

След решението на Общинския съвет в Несебър за насрочването на контрареферендум се чака становище на новия областен  управител на Бургас.

Print Friendly

Автор: БНР-Бургас


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *