20180417_103807

БСП – Бургас за новото райониране на страната

БСП – Бургас за новото райониране на страната: Защо ГЕРБ в Бургаска област и кметът Димитър Николов мълчат по проблема?!

„Какво прави ГЕРБ в Бургаска област по въпроса с новото райониране на страната? Какво е мнението на областния управител? Какво е мнението на кмета Димитър Николов и на кметове от бургаски регион?”

Тези въпроси отправи председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Стойко Танков по повод обсъждането на вариантите за ново райониране на страната и промяна състава на икономическите райони.

„Министерството на регионалното развитие е подготвило три варианта за тази промяна в районирането, като до края на годината  ще се проведе дискусия кой от тях е най-подходящ.  Нас ни притесни информацията, която  изтече от МРРБ в последните дни – за 2-ри вариант, в който Бургас и Варна се сливат в един район, с център Варна.

Искам да изразя готовност да се включим в общи действия с останалите политически партии да защитим Бургас като център на икономически район. Ако допуснем горепосочения, 2-ри вариант, това ще бъде поредният удар върху Бургас като административен и икономически център на страната”- заяви Танков.

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев от своя страна коментира изказване на  зам.-министъра на регионалното развитие, който твърди, че преобладава консенсус, че трябва да бъдат обособени 4 региона, а именно – Дунавски, Западен, Черноморски и Тракийско-родопски.

„Аз питам къде беше постигнат този консенсус? Мен, като народен представител от Бургас, никой не ми е питал, нито са питани моите колеги. Искам ясно да изразя, че тази работа няма да стане така”- посочи Тишев.

Той добави, че е поел ангажимент тази седмица в Народното събрание да инициира среща с останалите народни представители от област Бургас и ако трябва, ще се подготви декларация, която всеки да подпише.

„Правят се срещи във Варна и в София, а тук, в Бургас, никой не идва. В момента няма проблем със Североизточния регион, с център Варна, както и с Югоизточния, с център Бургас. Всички тези реформи се правят, защото Северозападният регион е паднал под 800 000 човека. Заради него разбъркват другите региони, които стоят добре” – каза народният представител.

Той посочи и друг проблем – как ще бъде разпределена администрацията в тези нови региони. „Кметът Николов е вторият човек в ГЕРБ, къде е неговият глас? Къде са моите колеги от ГЕРБ в Бургас? Заявявам категорично, че няма да дадем съгласие за подобна подялба” – заяви Тишев.

Христо Панайотов – член на ОблС и ОбС на БСП – Бургас,  коментира, че за пореден път се използва дъвката Брюксел и че оттам искат това и ние съответно трябва да се съобразим. „Не виждаме никакъв смисъл защо нещо работещо трябва да бъде разрушено и създадено наново” – подчерта той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *