Ad hoc прокурорът Даниела Талева проверява данни, свързващи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с аферата „Осемте джуджета“. Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, съобщи БНР.

Делото, от което тръгва проверката, е образувано след взрива до кортежа на Иван Гешев през май 2023 г., когато се разрази и конфликтът между него и Сарафов. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от СРП отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът – свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев – Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм.

Казусът "Осемте джуджета" във ВСС - един отстранен прокурор и седем дисциплинарки

Казусът „Осемте джуджета“ във ВСС – един отстранен прокурор и седем дисциплинарки

Заради тежки нарушения и бездействие от страна на тези магистрати

Даниела Талева успя да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получи всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването.

По информация на БНР, след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по „Осемте джуджета“ и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Проверка следва да приключи или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов – на сдружение „Боец“ и на граждани. Първото разследване срещу и.ф. главен прокурор бе прекратено, след като Талева не откри данни за извършено престъпление. То беше свързано с имоти на негови роднини.