Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че ще излъчи преговорни групи за коалиционното споразумение, което ще предложи на парламентарната група на ПП-ДБ. Коалиционното споразумение няма да бъде написано на коляно, както „техния меморандум“, уточни Борисов пред журналисти в Партийния дом, явно имайки предвид документът, който предложиха миналата седмица от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Той обясни, че до уикенда няма да е готово коалиционното споразумение, тъй като самият Борисов има мероприятие на 3 март. В коалиционното споразумение на ГЕРБ също се предвижда ротация на премиерите. Иначе самият Бойко Борисов не е получил оценката на Мария Габриел и Николай Денков за министрите.

Борисов се обяви и за смяната на военния министър Тодор Тагарев, тъй като в негово интервю от тази сутрин стана ясно, че БТР-ите за Украйна все още се намират в София.

Той уточни, че ГЕРБ ще гласуват оставката на премиера Николай Денков, ако я подаде на 6 март, когато влезе в дневния ред на парламента. „Да си подават оставки колкото искат’, каза той.

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

За ПП/ДБ важните разговори са за регулаторите

Борисов посочи, че подготвеното коалиционно споразумение ще е такова, каквото има в цяла Европа, а не меморандум, тъй като му биело повече на „Джемкорп“. Ще има споделена отговорност, преглед на министрите и ПП-ДБ могат да получат и 90% от министрите в новия коалиционен кабинет. В коалиционното споразумение ще се предложи равнопоставеност, за да може да се носи отговорност за управлението на страната.

Борисов все още не се е чул с Кирил Петков по темата за коалиционното споразумение на ГЕРБ. „За мен Кирил Петков е реалният премиер на правителството. Това означава, че всички назначения са на партийни квоти в момента и цялата администрация е на ПП-ДБ“, категоричен бе той.

Бойко Борисов се аргументира за думите си, че Кирил Петков е реалният премиер на държавата, тъй като и Денков, и Мария Габриел били компромисният вариант. „Накрая крайната дума е на Кирил Петков. Цялата сглобка е компромис“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

ДПС категорично заявили, че няма да участват в разпределението на властта при ротацията.

Джевдет Чакъров се пита защо ДПС да не участва в регулаторите

Обновена

Джевдет Чакъров се пита защо ДПС да не участва в регулаторите

Движението имало опитни кадри и експерти

На въпрос дали Борисов ще е реалният премиер при Мария Габриел като премиер, Бойко Борисов заяви, че е реалният лидер на ГЕРБ. За да стане Мария Габриел ГЕРБ трябва да гласува и имам безгранично доверие в нея – в нейните знания и опит. Ако тя е добър премиер, с добри министри – това е плюс за ГЕРБ. Ако се провалят, цялата отговорност ще дойде при нас, каза той.

Борисов добави, че реформа в службите не е предвидено в коалиционното споразумение. Реформите в службите не означава процентно разпределение на службите. Ловят се шпиони всеки ден, правят се операции и ако искат тяхната смяна, Борисов последен ще се подпише за това.

Борисов негодува още, че Кирил Петков и Николай Денков всеки ден имат изяви по медиите. „Аз нямам нито едно участие в телевизиите, и в радиата, а те всеки ден – лидерите им се изявяват по медиите от сутрин до вечер. Когато ние се осмелим да кажем нещо, те ни забраняват медийните изяви“, коментира лидерът на ГЕРБ.

В заключение Борисов заяви, че е поискал справка за Отряд 28 – колко са летели министрите, какъв е бил кетърингът, колко пъти е летял военният самолет „Спартан“ и за новите бронирани автомобили на Денков и президента Румен Радев. Всеки ден ще ви го напомням, докато не направите репортаж по темата, закани се той на медиите.

Това е втората атака от страна на ГЕРБ към военния министър Тодор Тагарев. Първата такава беше в края на миналата година и по повод искането на министъра Народното събрание да разгледа в по-ускорен режим договора за закупуване на Страйкъри за българската армия. Тогава залпът по Тагарев бе даден от ДПС с репликата на Делян Пеевски, че министър не може да командва парламента, тъй като сме парламентарна република. Акцията бе подкрепена малко по-късно и от ГЕРБ.

Масиран огън по Тагарев заради страйкърите

Масиран огън по Тагарев заради страйкърите

Заради искането му да се бави проекта за закупуване на „Страйкър“