Част от Strategic Leadership Forum (4) (1)

От Стратегическия лидерски форум: Пандемията има икономически плюсове, освен минуси

 

„Въз основа на сериозния опит, който придобихме покрай преговорите с автомобилния концерн „Фолксваген” и други големи инвеститори, можем да кажем, че екипът на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ и българската държава работим усилено за привличане на мегапроект“, обяви на вчерашния Strategic Leadership Forum Владислав Кънчев, мениджър „Развитие на проекти“ в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа.

Шестото поредно издание на традиционното годишно събитие, организирано от The Management Board, се проведе присъствено в Grand Hotel Millennium Sofia. Участниците разискваха в 5 тематични панела всички ключови аспекти, които управляват света на бизнеса: геополитика, икономика, наука и технологии, здраве и благополучие, лидерство и пътят на лидера.

Сред 17-те лектора, изключителни експерти в своите области, бяха известните проф. Илия Гърков /Дънди Прешъс Металс/, Христо Попов /DRONAMICS/, доц. Валентин Вацев, проф. Иво Христов, Теодор Панайотов /COURSEDOT/, д-р Бисер Пукалски /клиника Reviv, военен лекар с над 15 мисии зад граница/, Николай Недялков /Tixi/, доц. Камен Козарев и др. Водещи и модератори на събитието бяха популярни журналисти и мениджъри като Живка Попатанасова от Bloomberg, Христо Нихризов от адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.“, Христо Радичев от „Медияпост Хит Мейл България“, Христо Асенов от „Тринити“ и др.

Целта на форума е да даде ясна, практически ориентирана рамка на бизнес света в България, както и в глобален мащаб, отбелязвайки най-значимите и горещи процеси, иновации, събития и тенденции за периода 2021-2022 г. Тази конференция, преди ексклузивна само за членовете на организацията The Management Board, сега отвори врати и към по-широка публика, с цел да подкрепи и зареди със знание всички личности, намиращи се на високо, отговорно ниво в бизнеса.

По време на Strategic Leadership Forum се акцентира не само върху минусите, а най-вече на позитивите на сегашната пандемична ситуация. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев даде добрият български пример в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори врати създаденият по време на пандемията първи и единствен засега в Европа завод за нитрилни ръкавици.

Нашият континент се снабдява от Азия с тези продукти за защита в сектора на здравеопазването, индустрията и бита. Заводът е инвестиция на българската фирма PPS Manufacturing, която вече работи с научни институти за разработване на биоразградими ръкавици, чрез които да опазваме околната среда.

Именно в насока опазване на околната среда и постигане на нулев въглероден отпечатък в индустрията е стратегията за развитие на „Тракия икономическа зона“, посочи още Кънчев. Създаден е „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе.

Този пионерски и за Европа проект е силен аргумент при привличането на инвеститори, които искат да ползват „зелена“ енергия за производството на продукти и стоки. ТИЗ предлага на предприемачите не само пътна и комунална инфраструктура, но и социална такава. Именно в ТИЗ са реализирани първи по рода си в страната обекти – обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и изграждането на детска градина и общежития за работниците.

 

„Тракия икономическа зона“ става „дом“ на високотехнологичните производства с висока принадена стойност“, подчерта още в изказването си Владислав Кънчев. Той даде и конкретен пример със завода на „одело“, в който се произвеждат фарове за „Мерцедес-Бенц“ и други световни брандове, а в българския развоен център се разработват автомобилни светлини. Международната компания изгражда и второ предприятие в ТИЗ.

Строежът на високотехнологичния завод на „Тюркоаз Текстайл“ в зона Марица, част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време фирмата ще бъде един от ключовите износители в нашата икономика. Българският клон на турската „Тюркоаз Текстайл“ ще произвежда полиестерни и полипропиленови влакна с приложение в текстила, транспорта и конфекцията. Част от плана за развитие на компанията в ТИЗ е и откриването на иновационен център към фабриката. Новите инвестиции по време на пандемията от коронавирус сочат, че освен многото икономически минуси тя има и позитиви.

Според Анастас Гогов, основател и председател на The Management Board, форумът даде на всички участници уникална добавена стойност – шансът да се срещнат лично и осъществят пряк контакт с други изключителни и вдъхновяващи личности, които всеки ден променят света със своите решения.

 

Като продължение на това единствено по рода си начинание, Анастас Гогов сподели, че The Management Board вече се готви за пролетта на 2022, когато е планирано следващото тематично събитие, с надградена програма, още по-въздействащо и мащабно.

Датата за Strategic Leadership Forum 2022 е известна отсега – 6.12.2022 г.

 

Снимка: Асен Георгиев

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *