Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че може да има смисъл да се прилагат подсилващи (бустерни) дози ваксина срещу COVID-19 три месеца след първоначалния двудозов режим на фона на „изключително тревожния“ брой на заразените в Европа, съобщава „Ройтерс“.

„Въпреки че настоящата препоръка е да се прилагат бустери за предпочитане след шест месеца, наличните понастоящем данни подкрепят безопасно и ефективно прилагане на бустерна доза най-рано три месеца след завършването на първите две дози„, отбеляза на пресконференция Марко Кавалери, който е ръководител на стратегията за ваксините на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Подготовката беше в разгара си за прегледа на всякакви преработени ваксини, насочени към новия вариант „Омикрон“, ако се наложи, но разпространението на доминиращия вариант „Делта“ засега трябва да бъде отпред и в центъра на борбата срещу настоящата вълна, посочи той.

Имунологичната ситуация остава изключително тревожна в Европа„, подчерта Кавалери и допълни: „Делта ще остане основният фокус на действията на общественото здравеопазване за справяне с пандемията и нейните последици“, добави той.

Изпълнителният директор на EMA каза, че производителите на ваксини трябва да представят резултати от лабораторни тестове, за да определят нивото на неутрализиращи антитела, генерирани от техните препарати срещу „Омикрон“, част от установяването на факти, за да се определи необходимостта от надграждане на ваксината.

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Можели да доставят базирана на „Омикрон“ ваксина през март 2022 г.

Партньорите BioNTech и Pfizer в сряда станаха първите разработчици на ваксини, които публикуваха такива данни, казвайки, че тридозовият курс от тяхната ваксина е успял да неутрализира „Омикрон“.

Кавалери каза още, че досега не са се появили опасения за безопасността от кампанията за ваксинация сред 5 до 11-годишни деца в САЩ, където повече от 5 млн. в тази възрастова група са получили поне една доза.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) обяви по-рано днес, че ваксините осигуряват стабилно ниво на защита срещу тежко заболяване за най-малко шест месеца за повечето хора.

СЗО уточни, че прилагането на първични дози на хора в по-бедните страни трябва да бъде приоритет и затова за момента се препоръчва трети дози само за хора с придружаващи заболявания или които са получили инактивирана ваксина.

COVID-19: Хората със здравословни проблеми или инактивирана ваксина трябва да получат бустерна доза

COVID-19: Хората със здравословни проблеми или инактивирана ваксина трябва да получат бустерна доза

Това препоръча СЗО