768x432dwfegewfewgf

Хиляди останаха без ток, вода и хляб в Югоизточна България

Стотици села предимно в Югоизточна България останаха без ток в навечерието на Нова година заради ураганния вятър, студа и силния снеговалеж. Над 60 аварийни екипа на EVN – България работят за възстановяване на електрозахранването в области Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково, съобщиха от компанията. Дружеството е създало и кризисен щаб, който да координира действията заедно с местните власти.

Множество села в областите Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково са без ток заради скъсани въздушни електропроводи от мрежа „средно“ и „ниско“ напрежение. Възстановителните дейности са възпрепятствани от затворените пътища.

В област Бургас най-сериозно е положението в общините Поморие, Карнобат, Айтос и Руен. В област Ямбол с нарушено електрозахранване остават села предимно в общините Ямбол и Елхово. Най-сериозно е положението в община Тунджа. В някои от селата сутринта не бе доставен хляб, тъй като пътищата все още не бяха разчистени.

На 31 декември по-голямата част от Ямбол осъмна и без вода заради прекъсване на електрозахранването към помпената станция в града. По-късно през деня аварията бе възстановена и се очаква водоснабдяването да бъде възстановено.

В област Сливен засегнати са вилните зони на гр. Сливен, както и планинската част на областта. В Сливен на 31 декември е ураганен вятър със скорост до 130 км/ч. Над 1000 домакинства са без ток. В района на града скоростта на вятъра вече трето денонощие не пада под 80 км/ч.

В област Хасково ситуацията постепенно се нормализира, засегнати са основно села от общини Харманли и Свиленград. Общо 10 са авариралите електропроводи в Старозагорска област. Положението е усложнено в общините Раднево и Гълъбово, където без ток остават 20 села.

Над 30 села от Шуменска област имат проблеми с електрозахранването заради тежката зимна обстановка. Екипи на „Енерго про“ работят за отстраняване на авариите. В две шуменски села няма ток – Велино и Живково, съобщиха слушатели на радио Шумен.

Без ток са още 8 села в общините Маджарово и Ивайловград и част от три хасковски квартала.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *