Haskovo3

Хасково пя и танцува в чест на организация с кауза – бъдещето на децата

Десет фолклорни формации се включиха в благотворителния концерт „Духът на България“ по случай 10 години „Сдружение Азбукари“

„Днес цяло Хасково е Азбукари!“ – тези думи взривиха от емоции препълнената зала „Дружба“ в Хасково в съботната вечер на 11 декември. Празничният благотворителен концерт „Духът на България“, посветен на 10-годишнината от създаването на „Сдружение Азбукари“, се превърна в истински празник за хасковлии.

Всичките 10 фолклорни формации в града с над 400 участника се събраха, за да подкрепят с дух, танц и музика каузите на една от най-големите и влиятелни неправителствени организации – „Сдружение Азбукари“. „Духът на България“ – това сме всички ние тук!“ – с тези думи водещите Мария Бялкова и Никола Лилов възпламениха още повече емоциите в препълнената зала, която – с капацитет 1000 души – едва побра всички желаещи да присъстват.

С бурни аплодисменти бяха посрещнати думите на водещите, които представиха най-силните инициативи на „Сдружение Азбукари“ за 10-те години от съществуването на организацията, поставила във фокуса на вниманието си бъдещето на българските деца, тяхното възпитание в изконни ценности, в дух на родолюбие и патриотизъм.

На сцената един след друг се редяха сърцати и развълнувани мъже, жени и деца в красиви носии, които се раздадоха до край, за да засвидетелстват обичта и подкрепата си към Азбукарите. Голяма част от фолклорните формации участваха и с детските си състави. Сълзи на вълнение и радост извикаха танцьорите в специалните гости: Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и Яна Трендафилова, Георги Тутанов и Антон Кирилов от основния екип на организацията.

„Най-много ни развълнува участието на децата на Хасково – сподели Яна Трайкова. – Цялото събитие беше много позитивно, много цветно и залата беше препълнена. Екипът на Азбукари беше посрещнат по невероятен начин.“

„Много се вълнувам, защото, виждайки тази пълна зала, разбирам, че българската душевност, нашите добродетели, чистотата на нашите взаимоотношения, моралът на българина, топлотата, силата на нашия дух, мотивацията да продължаваме напред, вярата в доброто, вярата, че утрешният ден ще бъде по-добър ми дават силата и енергията да ви кажа: „Поклон и благодаря!“ – каза на откриването Цвета Кирилова.

„Хасково е град, който ни отправи първи покана, в лицето на господин Петьо Сталев, да отпразнуваме нашата 10-годишнина. За нас това е огромно вълнение и радост. Ние постигнахме много за българските деца. Раздадохме се от душа и сърце през тези 10 години. Наистина вложихме труд, старание, опърничавост, постоянство, мотивация, вяра, професионализъм и търсехме хора, с които да продължим напред, защото благотворителността – тя е двустранен акт; уважението – двустранен акт; вярата в човека и в добродетелите също е взаимоотношение на предаване на една невъобразимо голяма човешка енергия.

Аз съм изключително щастлива, че тези 10 фолклорни ансамбъла ще се раздават докрай и ще дадат всичко от себе си. Ние развихме една много голяма инициатива – „Пробуждане с хоро“. И отново признание за град Хасково, защото едно от най-красивите „Пробуждания с хоро“ на 3 март през тези 7 години поред, през които го организираме, е дело на град Хасково. Най-красивото хоро на град Хасково! И аз винаги се разтрепервам от вълнение, за да призная отново това, че вие сте прекрасни хора!

Благодаря най-искрено и дълбоко на община Хасково за подкрепата и съдействието за предоставената зала, лично на кмета Станислав Дечев, на заместник-кмета Мария Вълчева и на всички ръководители на ансамбли, на участниците и най-вече на децата, които са нашият мотор и мотивация да продължаваме да се борим. Бъдете благословени, хасковци, имайте светли празници!“, каза още Цвета Кирилова.

„Искам да благодаря и на участниците тази вечер, и най-вече на децата, които с голям трепет се включват в този благотворителен концерт. Подготвили сме 200 образователни проекти за всеки участник тази вечер на нашата иновативна образователна програма, изготвена от педагози от Софийския университет, и разбира се, по стара българска традиция ще посрещнам всички хореографи с питка и шарена сол“, каза Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“.

Haskovo5„Благодаря, Хасково, благодаря на всички организатори и ръководители, които събраха преди всичко тези деца, които са бъдещето на България, да им дадем път да вървят напред с нашите образователни продукти, които са насочени изцяло към българската история. Да знаят и да помнят корените си. Благодаря, Хасково и Бог да пази България“, каза Антон Кирилов, координатор на „Сдружение Азбукари“.

„Днес има толкова багри, толкова усмивки, толкова положителна енергия. Пожелавам светли празници на всички и благодаря, че заедно градим България“, каза Георги Тутанов от екипа на „Сдружение Азбукари“.

„Водещите бяха блестящи, а участниците – децата и възрастните – забележителни! Отлична подготовка, раздадоха се за каузата. Направо плаках“, сподели след концерта Цвета Кирилова. „Хората в Хасково надминаха всички наши очаквания за топло посрещане и подкрепа“, каза Яна Трендафилова.

Инициатор на концерта е обичаният в целия град DJ Петьо Сталев, който е Азбукар от създаването на организацията през 2012 г. За всяко събитие на „Сдружение Азбукари“ родолюбивият българин, доброволец и представител на организацията за Хасково пътува специално до София, за да се погрижи озвучаването да е на ниво.

„Държим да изкажем специални благодарности на всичките десет фолклорни формации в Хасково, които без уговорки и колебания, веднага са приели да участват в концерта – сподели развълнувана Цвета Кирилова. – Благодарим на Ана Димитрова от ансамбъл „Хасково“, на Златка Тимонова от ансамбъл “Златна Тракия”, на Галина Щерева от ансамбъл „Южняче”, на Васко Димов от ансамбил “Южняци”, на Иван Иванов от “Воденица”, на Мария Малчанова от “Славяни”, на Мишо Кадиев от „Фъртуните на Мишо”, на Иванка Топузова от „Зора-Зорничка”, на Надежда Димитрова от “Веселие” и на Галина Щерева от “Любители на фолклора”. Тези сърцати хора и танцьорите от техните формации показаха, че Хасково е била и остава много здрава крепост на българщината, а в този ден градът се превърна в столица на „Духът на България.“

Хасковлии събраха сумата от 3880 лева в подкрепа на дейността на „Сдружение Азбукари“. От „Сдружение Азбукари“ обявиха, че от събраната сума даряват по 500 лева по сметките за лечението на две тежко болни деца от Хасково – Даниел Златев и Лозко Добрев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *