Меморандумът с Gemcorp е необвързващ. В него няма 1 млрд. долара и нито думичка, свързана с валута и сума.

Това заяви бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков от трибуната на Народното събрание във връзки с всички обвиненията по негов адрес за меморандума. Той призова да се свали тонът на напрежение по темата за Gemcorp. Петков като премиер бил направил нужното за прекратяване на меморандума с Gemcorp. Той (меморандумът – б. р.) не само, че е прекратен, но и двете компании (Gemcorp и IP3 Corporation – б. р.) нямат претенции към България. От тези факти се прави опит за говорене за кражби и милиарди, недоумява Петков. Според него цялата сага Gemcorp приличала на виц.

От втората комисия Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка е подписал меморандума

От втората комисия Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка е подписал меморандума

Имало и нарушение на Конституцията

Радомир Чолаков от ГЕРБ не разбрал защо Кирил Петков е дал съгласие да се попише въпросният меморандум. През 90-те години България се напълнила с всички международни аферисти под предлог, че са добронамерени хора, спомни си Чолаков и добави, че приготовлението за престъпление също е вид престъпление. „Жалко е, че през 2022 г. са се прилагали елементарни схеми от 90-те години. Разбирам претенциите, че вие щяхте да бъдете моралните, почтените и да спирате корупцията, вие щяхте да бъдете светци, но не трябваше да подписвате такива меморандуми. Това са схеми от 90-те години и жалко, че – просто язък ви за образованието – нищо не сте научили„, заяде се Чолаков с депутатите от ПП.

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно ще се компенсират, убеден е Бойко Борисов

Кирил Петков се запознал с меморандума от бившия министър на енергетиката Александър Николов. Той бил посъветван, че самият меморандум е добра идея с аргумент, че не носи риск към държавата, а бил само възможност, без никакви претенции. Когато бившият премиер разбрал, че можело да има руски инвеститор, той решил, че меморандумът трябвало да бъде прекратен с мандата на Министерство на енергетиката. „В нашето образование липсва една глава – че не сме учили нищо за схеми и далавери. Нито една стотинка не е открадната от никого от „Продължаваме промяната“, увери Петков. Кирил Петков даже не би искал да придобие схемите, измамите и кражбите, които, както се изрази той, ГЕРБ ги имат.

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за изслушване, беше бившият енергиен министър Александър Николов

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че парламентът се превръща в предизборно студио, което се използва от неопитни политици, които говорят лъжи и измами. За това авторитетът на Народното събрание пада под 10%, посочи социалистът.

Така след повече от 4 часа дебати народните представители приеха доклада на времената комисия за Gemcorp. Депутатите гласуваха с 129 гласа „За“, 54 гласа „против“ и 8 гласа „въздържали се“.

Депутатите ще работят извънредно, изслушват Демерджиев в парламента

Депутатите ще работят извънредно, изслушват Демерджиев в парламента

НС ще разгледа и попълването на някои от парламентарните комисии