Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и устойчиво реформистко социално управление. От него зависи животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе още едни предсрочни избори, зависи и съдбата на хората за преодоляване на кризата. Това заяви президентът Румен Радев в официалното си приветствие от трибуната на Народното събрание за началото на работата на 47-мия парламент.

Той поздрави народните представители, на които хората гласували доверие да ги представляват. Надеждата към новия парламент е огромна. Нека, преди да изговорим първите си думи от високата трибуна, преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани възложиха, настоя Радев.

По думите му за първи път в рамките на година се формира трето Народно събрание, а предишните два състава на парламента живели кратко. От тях се чули неудобни истини, но са се повдигнали и въпроси за това, че не успели да излъчат кабинет. След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторния парламентарен дебат пред юли, но българите не се обърнали назад. „Да, нашето общество търси изход от статуквото, но то вече каза „не“ на реставрирането на авторитаризма“, отбеляза Радев.