Русия се опитва да разруши ЕС, а кризата в Украйна доведе до ера на „Студен мир” след края на Студената война. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев, цитиран от АФП, в своята реч пред Европейския парламент.

„Кремъл ни опонира и се опитва да дестабилизира ЕС … опитва се да срути основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона”, заяви Плевнелиев в Страсбург, цитиран от БГНЕС.

Българският президент е изразил надежда, че няма да има нова Студена война, но според него руските действия в Украйна доведоха до „време на Студен мир”, в което никой не иска война, но конфликтите са налични. Плевнелиев предупреди, че евентуално приемане на руската интервенция в Украйна и най-вече на анексирането на Крим от страна на Запада ще е добре дошло за интересите на Москва.

„Ако Западът го позволи, това ще е исторически срам… За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа”, заяви Плевнелиев в поредното свое изказване срещу Русия. След речта си Плевнелиев разкри пред журналисти, че е постигнат напредък в преговорите за безвизов режим между България и Канада. Наред с това президентът ни изрази подкрепата си за оставане на Великобритания в ЕС, както и мнението, че политиците в Македония трябва сами да се справят с кризата в страната.