7ecbcd1cd38eb2570feca3c26506b629

ПГ на АБВ поиска широк дебат за ползите и възможните вреди за България от споразумението с Канада – СЕТА

 

Необходим е широк обществен дебат по ползите и възможните вреди за България от споразумението между ЕС и Канада – СЕТА. Това заяви народният представител от ПГ на АБВ доц. Георги Кючуков. Той поясни, че за да влезе в сила търговският договор, се изисква одобрението на парламентите на всяка една от страните  членки на Европейския съюз. Според него това дава на България допълнителна възможност да подложи на анализ  проекта за споразумение, който бе пазен в стриктна  тайна до март тази година, когато бяха публикувани всичките 1500 страници от неговото съдържание. „Разбираме, че Министерския съвет на България е решил да подкрепи всеобхватното споразумение за инвестиции и търговия с Канада.  Настрани обаче остава фактът, че това заседание на МС е протекло неприсъствено.  Което е малко странно на фона на всеобхватността на това споразумение, което ще окаже влияние  върху редица сектори на икономиката  у нас.  Формират се и множество въпроси. Преди всичко каква част от хората, които подписват това споразумение, са запознати в детайли с него. То е 1500 страници и линк към него е предоставен някъде през месец март, а преди това преговорите по него се водиха в пълна секретност. В този смисъл на обществото не е предоставена каквато и да било по конкретна и подробна информация за съдържанието на това споразумение и мисля, че са малко хората, които знаят в конкретика за какво става въпрос в него. Считаме, че в парламентарна република едно такова споразумение би трябвало да бъде детайлно обсъдено в парламента, а това което стана миналата седмица, бе обсъждане на технически детайли, а не на съдържанието на СЕТА. Получава се така, че българският парламент е поставен в  състояние, в което просто ще трябва да положи „гуменият печат“, както се казва на политически жаргон“.

Според Кючуков практиката показва, че подобни спогодби често засилват влиянието и развитието на силните и големи държави за сметка на по-слабите икономики. Той бе категоричен, че идеята България да изтъргува подкрепата си за СЕТА срещу отпадането на визите за Канада, е като да разменим кон за кокошка. „Едно споразумение, което обвързва цялата ни държава и цялата ни икономика, не може да бъде разменено срещу отпадане на визите. Нещо повече: тук не важи и казаното от народа „Да замениш кон за кокошка“, тъй като кокошката на практика я няма. При посещението на госпожа Могерини в НС тя недвусмислено заяви, че ЕС ще предприеме реципрочни мерки срещу всички държави, които имат визов режим срещу отделни членки на съюза. Т.е., въз основа на тази стратегия на ЕС, визите с Канада така или иначе ще отпаднат и ние на практика заменяме нещо срещу нищо“!

Кючуков  изрази недоумение и от липсата на каквато и да било аргументирана позиция в защита на българските интереси, заявена от държавата. Той даде пример с други европейски страни, които са поставили редица актуални въпроси по споразумението. „Основно  притеснение за редица страни е наличието в споразумението на Международен арбитражен съд, който ще преценява  доколко регулациите на всяка една отделна държава влияят върху печалбите на компаниите, което е недопустимо според много от европейските държави. Има и възражения спрямо нормите за спазване на екологичните и трудови стандарти. Унгария пък например, поставя  сериозно въпроса за ГМО, а Гърция поиска да се защити запазената марка на продукта  „Фета“.

„Оставяме с впечатлението, че това споразумение е нещо като опит да се направи пряк път за едно друго замразено временно споразумение, това със САЩ“, посочи още Кючуков. В заключение той още веднъж призова  правителството на страната ни  да проведе широк обществен дебат за ползите и вредите от СЕТА преди да го подкрепи.

……………………………………………………………………………………….

Мариана Тодорова: Няма да подкрепим закъснялото предложение за  президентските и частичните избори за кмет на район Младост да се администрират от една СИК

 

ПГ на АБВ няма да подкрепи промените в ИК, предвиждащи президентските и частичните избори за кмет на район Младост да се администрират от една СИК, защото са твърде закъснели. Това заяви пред журналисти в НС говорителят на ПГ на АБВ и неин заместник-председател Мариана Тодорова. „Имаме опасения , че за един частен казус,  какъвто е случаят в район Младост се създава извънредна промяна във вторият по важност закон в държавата  след Конституцията, какъвто е Изборният кодекс. В преходните и заключителни разпоредби на тези предложения пише, че това касае само изборите през 2016 г. и случая в район Младост. Нашите притеснения са, че ние променяме толкова важен закон като вкарваме един частен случай. Такива решения трябва да се вземат по друго време  и да са предварително обсъдени. Сега вече поправките са твърде закъснели, за това няма да подкрепим предложението“, посочи тя.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *