„След втория тур ни предстои много сериозен разговор за това как се държи ЦИК по отношение на прилагането на Изборния кодекс.“ Това заяви в студиото на Нова телевизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според Киселова Централната избирателна комисия прави всичко възможно, за да не допусне машинно гласуване. Повод за мнението на Киселова е не само решението от вчера за отмяна на машините, а и цялостната дейност на ЦИК при тези избори – всичко свързано с машините се е правело в последния момент и в кратки срокове.

„Според мен целта се видя частично вчера – в мнозинството си членовете са номинирани от политическите партии, които бяха в основата на изслушването на представител на ДАНС по доклада“, обясни Киселова. На директен въпрос кой носи вина за създалата се ситуация, в края на разговора Киселова заяви – „мнозинството в Народното събрание„.

„Не само това решение беше политическо. Има и други решения, които не са предизвикали такъв отзвук в медиите. Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е много сериозен„, каза Киселова.

В неделя на изборите – само с хартия

В неделя на изборите – само с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била запозната с доклада на ДАНС

„Според мен решението е взето, без да има изцяло правно основание, защото въпросът със сертифицирането е въпрос, който е можело да бъде разрешен„, обясни Киселова.

По думите й има възможност машините и за първия тур, и за балотажа да се върнат като част от изборния процес.

Наталия Киселова посочи, че решението на Централната избирателна комисия може да бъде оспорено пред съда, но дори и да бъде отменено, това вероятно ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при евентуален балотаж.

Въпросът е къде са машините. Едно е да са в склада в София, друго – в областните администрации“, каза Киселова.

Това, което трябва да се каже е, че машините не броят, а само принтират избора на гражданите и поради тази причина не би трябвало да има проблем с това те да бъдат използвани. Ако се стигне до отмяна на решението от съд, това няма да доведе автоматично до касиране на избори“, уточни тя.

Тошко Йорданов иска в неделя да се гласува само с хартия

Тошко Йорданов иска в неделя да се гласува само с хартия

Корнелия Нинова настоява ЦИК да вземе решение

В края на миналата година 48-то Народно събрание с гласуване на промените в Изборния кодекс т.нар. Хартиена коалиция – с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато хартиеното гласуване и на практика машините за гласуване бяха превърнато в принтери – резултатът от тях се отчита чрез ръчно броене, разписка по разписка, и се нанася от СИК отделно в протокола. Въпреки това самото машинно гласуване намалява брой на недействителните гласове, както и хаоса при броенето и отчитането на гласовете от СИК.