Депутатите гласуваха създаване на Временна комисия за енергийната криза и предложения за справяне с нея по предложение на „Продължаваме промяната“ и налагане на мораториум върху цените на тока и водата на нива от 1 януари 2021 г., изненадващо предложено от ГЕРБ по време на дебата.

Близо три часа продължи дебатът. Срокът на действие на комисията ще е един месец.

Първото изказване бе по предложението на Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ – решили да вдигнат цената на тока в най-тежкия зимен сезон от години насам, посочи той. Решението на КЕВР е политическо, в първия ден на кабинета Кирил Петков, категоричен бе депутатът. Той посочи: „Ние предлагаме временна комисия, да се чуе истината за цената на тока.“

Костадин Ангелов от ГЕРБ контрира, че това е двуличие и няма как някой да казва какво трябва да е поведението на КЕВР, ако това е независим орган.

Цончо Ганев от „Възраждане“ пък анализира, че математици определят кризата със здравеопазването, професори по медицина говорят за енергетика, което по думите му „не е нормално“. Не мисля, че подходът трябва да тръгва от ПП, каза той и поиска да се обсъди в комисията Зелената сделка. Ганев обаче добави, че КЕВР работи по поръчка на ГЕРБ и кадрите в нея са на партията.

Тома Биков от ГЕРБ контрира, че председателят на КЕВР е избран по време управлението на Реформаторския блок. Толкова със завладяната държава, каза той и не пропусна да изтъкне, че 7 месеца няма мерки с повишаващите се цени на тока, а ГЕРБ иска закон вместо комисия. Биков припомни още, че цената на тока се вдига в цяла Европа. „Призовавам да не приемаме тази комисия и да внесете законопроект, другата седмица да има Комисия по енергетика. Ако се оправят законопроектите и словореда, а не писане на коляно, ГЕРБ може да подкрепи, добави Биков и уточни, че сега ще гласува против.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ предлага да се постави въпроса за изкупване на цената на тока от американските централи. Нека да изкупуваме на 80 лв., не на 200 лв., каза той. Българското правителство да не се прави на разсеяно, посочи Костадинов и попита „има ли фактори, сред които и чужди посолства, които да определят политиката“.

Теменужка Петкова от ГЕРБ взе думата поне пет пъти. В акцент тя обясни, че с това решение се нарушава Законът за енергетиката и работата на независимия регулатор, което е дейност, която се наблюдава от страна на ЕК.

Ще се създаде проблем, ако се наруши законът, дебат може да има, може да се извика член на КЕВР, но Народното събрание няма правно основание да взема решения, свързани с цената на ел. енергията, каза още бившият министър. Да не се дава лош сигнал на гражданите, това влиза в противоречие с мантрата за върховенство на закона, беше нарушена и Конституцията, но това не направи впечатление на никого, имаме прекрасни закони, трябва да се четат, категорична бе тя.

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Корнелия Нинова нямала пръст в гласуваното замразяване на цените на тока

Рамадан Аталай от ДПС посочи за Мариците, че е тема, по която не е позволено от българската държава да се изказва от трибуната. Той припомни, че имало законопроект и механизъм, но „няма да каже, че ГЕРБ тогава не ги подкрепили“. Аталай поиска да се направят временни комисии, докато се съставят постоянните, защото иначе НС няма да е в час и да отговаря на очакванията на обществото, тъй като закъсва и темата със здравеопазването.

Искрен Митев от ПП бе лаконичен: Видяхме ви ГЕРБ, да приемаме точката. Дебатът продължи.

Мартин Димитров изтъкна, че служебното правителство е закъсняло по темата, а че така или иначе няма казус за КЕВР, тъй като парламентът трябва да смени състава на комисията. Има смисъл от такава временна комисия – да не се губи време и да се създаде, поиска депутатът от ДБ.

Той избори и други аргументи: непостроената газова връзка с Гърция, ръководството на ТЕЦ Марица Изток 2 и поиска пътна карта в енергетиката.

Венко Събрутев от ПП посочи, че ГЕРБ правят опит да легитимират вдигане на цените на ел.енергията. Поредица от изказвания на депутати от ГЕРБ удължи дебата.

След тях Филип Попов от БСП призова: Когато ГЕРБ говорят за енергетиката, да започват с едно име – „Гинче или Гинка“ и припомни скандала с покупката на ЧЕЗ, наричайки го „този колос в енергетиката“. Александър Ненков го контрира, че като няма аргументи, се стига до подобен вид репликиране.

Впоследствие депутатът Десислава Атанасова предложи да се наложи мораториум върху цените на тока и водата на нива от 1 януари 2021 г.

Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП поиска почивка. След нея Тошко Йорданов от ИТН благодари на Атанасова и ГЕРБ за направеното предложение и каза, че ще го подкрепят, като изтъкна, че смята, че без ДПС всички в залата ще го подкрепят. Ива Митева предложи законопроектите да се гласуват отделно. За него гласуваха „за“ 186, двама против и двама „въздържали се“. За създаване на Временна комисия за енергийната криза гласуваха 163 „за“, „против“ 49 депутати и 7 въздържали се.

В тази връзка Костадин Ангелов от ГЕРБ попита защо е нужна при приемане на мораториума изобщо временна комисия и с какво ще се занимава тя.

Рамадан Аталай от ДПС изрази мнение, че не бива да се гласуват решения на тези, които искат да ги подведат.

Десислава Атанасова благодари за гласуваното от нея предложение. Считам, че демонстрирахме загриженост към гражданите и бизнеса, изтъкна тя.

Нинова отсича, но без конкретика: Няма да има скок на тока

Нинова отсича, но без конкретика: Няма да има скок на тока

Ще намерим най-разумното решение

Радослав Рибарски от ПП бе избран за председател на комисията, Венко Сабрутев от ПП, Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от БСП, Иво Атанасов, Тихомир Тенев от ИТН, Ивайло Мирчев и Владислав Панев от ДБ, Искра Михайлов и Николай Дренчев от Възраждане, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов бяха избрани за членове.