f628939631 (1)

ИНСТИТУТ НА БАН ВЪЗСТАНОВЯВА ПРИСЪСТВИЕТО СИ В СТРАНДЖА

 

На 20 декември (понеделник) 2021 г. от 16.00 ч. в Община Малко Търново ще се подпише договор между ръководството на ИНСТИТУТА ПО РОБОТИКА ПРИ БАН,  ИТКР-ЛАБ ЕООД – Бургас и КОРЕКТ КОНСУЛТИНГ ГРУП ООД – София. В него се предвижда възстановяването на дейността на филиала на института в Малко Търново, съобщават от Програмно-координационния център за научни изследвания – Екопан.

През следващите години – в съзвучие с общоевропейските цели и програми, и националните политики ще  се достигне научно-изследователския капацитет и иновационните възможности на ФИТКР – гр. Малко Търново. За Община Малко Търново (и не само) това е важен момент и стъпка към възстановяване на пълноценното присъствие на българската наука в Странджа.

 

 Илюстрация:

f628939631 (1)През XXв. българската наука  осъществи най-голямата териториална програма за научни изследвания у нас, подчинена на идеята за ускорено развитие на периферните райони на страната. Един от нейните несъмнено големи резултати е двутомника „Странджа-древност и съвремие“, осъществен по идея и под научното ръководство на световно известния български учен -траколог проф. Александър Фол и екипа му.

Днес, тя е в списъка на 10-те най-скъпи български книги на националния и медународния книжен пазар. Изданието на Фондация „Древна балканска земя“ е изцяло финансирано от създадения от Ал. Фол Програмно-координационен център за научни изследвания – Екопан в гр. Малко Търново. Предстои нейното преиздаване.

Сн. Архив – Екопан

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *