Опашка от желаещи да се включат в поклонението пред патриарх Неофит се изви тази сутрин пред катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в столицата, съобщи Нова телевизия.

Тленните останки на споминалия се в сряда предстоятел на Българската православна църква бяха внесени в патриаршеската катедрала малко преди 08.00 ч.

Поклонението започна в 9 часа, когато почна допускането в храма на желаещите да почетат паметта на патриарха.

Денков за патриарх Неофит: Истински духовен водач на българите в трудни времена

Денков за патриарх Неофит: Истински духовен водач на българите в трудни времена

Премиерът в оставка остави послание в съболезнователната книга за кончината на патриарха

„Той излъчваше доброта, човечност и любов. Беше човек с истински християнски, морални и нравствени ценности“, коментира Васко Миховски, църковен настоятел.

Хората се пускат в катедралата поетапно, за да не се образува струпване при входа.

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му

Обновена

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му

С минута мълчание депутатите почетоха паметта на главата на БПЦ

С решението на правителството петък и събота са обявени за дни на национален траур в памет на патриарх Неофит. Знамената пред сградите на официални институции са свалени наполовина.

 

Патриархът ще бъде погребан зад гроба на екзарх Йосиф, от южната страна на храм „Св. Неделя“, съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, цитиран от БНТ. От вчера той е и временен наместник-председател на Светия Синод. Митрополит Йоан се поклони пред тленните останки на патриарх Неофит.

„Вселенският патриарх ще оглави боголужбата и опелото утре, след което ще има литийно шествие до храм „Света Неделя“. Там ще бъде погребан патриархът, от южната страна, зад гроба на Екзарх Йосиф“, обясни той.

Поклонението продължава през целия ден. Работното време на патриаршеската катедрала е до 19 часа.