Дни преди Коледа, омбудсманът Мая Манолова даде официално начало на кампанията „Не хаби-дари“, насочена срещу пилеенето и разхищаването на храни и на борбата с глада. Началото на инициативата бе поставено на „Женския пазар“ в столицата, където безплатно се раздават топъл чай и различни хранителни продукти.

Десетки хора дойдоха, за да пийнат чаша горещ чай и да си вземат нещо за хапване.

Инициативата е продължение на кампанията за падане на Данък добавена стойност (ДДС) върху дарените храни. „С хранителния бранш, БЧК и Българската хранителна банка имаме голяма победа и от 1 януари 2017 г. производителите и търговците на храни няма да плащат ДДС, така че ще бъдат стимулирани да даряват,а не да унищожават храни“, заяви Манолова.

670 000 тона храна се унищожават всяка година в България. Близо 80% от тях са разпилени от домакинствата. Затова кампанията е насочена към всички българи, с идеята да се замислят колко храна годишно унищожават и дали тя не може да стигне до хората, които гладуват. „1,5 млн. българи живеят под Прага на бедност и не си дояждат“, изтъкна Манолова. Всяко четвърто дете няма основни хранителни продукти на трапезата.

Кампанията ще включи много и различни инициативи, насочени към това – да се възпитава уважение към храната. Целта е хората, които имат излишна храна, да я споделят с тези, които я нямат. Манолова призова ресторантьорите да не унищожават храната, която им остава.

Омбудсманът ще влезе в училищата, заедно с известни лица от екрана и сцената, и ще организира открити уроци по готварство. Те ще покажат на децата, че дори да нямат добър търговски вид, хранителните продукти са годни за употреба и трябва да бъдат ценени.

Мотото на кампанията е „Безостатъчно щастливи„, защото храната, освен живот и здраве, е и любов, щастие и не следва да пилеем късчетата щастие, които имаме всеки ден, коментира още Манолова.

Кампанията ще се разгръща през цялата 2017 г. Институцията на омбудсмана е отворена за идеи. Първите хранителни хладилни витрини ще бъдат организирани в сградата на Омбудсмана, за да има контрол. Кампанията ще се проведе със съдействието на Българската агенция за безопасност на храните.

„Запознахме се с немския опит, който дава възможност да се включи всеки, който иска да допринесе в борбата с глада“, посочи Манолова.

Тя добави, че ще организират и безплатни трапезарии с Българската православна църква.

Манолова бе посрещната сърдечно от хората за инициираната кампания. „Като знаем колко храна се изхвърля, е добре, че се дарява днес“, коментира пред News.bg възрастен мъж. Той обясни, че е свикнал да купува толкова, колкото може да изконсумира. „Хляб не се изхвърля„, посочи той.

Друга възрастна столичанка сподели своя опит- прави си списък и купува това, което й е нужно, в малки количества.