Map of War in Donbass, Ukraine with Tank

Кирил Петков: Сърцето ми е с Украйна, но няма да им дам оръжия

Кирил Петков: Сърцето ми е с Украйна, но няма да им дам оръжия
Източник: БГНЕС

„Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама”, но България не може да се присъедини към съюзниците си и да достави оръжия на Киев, заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

Сред страните членки на ЕС България исторически има едни от най-дълбоките връзки с Москва, подчертава „Политико“.

Петков се срещна с Ердоган, за какво разговаряха

„България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, казва Петков. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, а говорещ в един глас“.

Петков също отхвърля идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

Кирил Петков: Разходите за бежанците от Украйна ще се поемат от ЕК

„Не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заявява българският премиер.

Петков посочва, че Украйна „ще получи моя глас днес“ символично, за да стане страна кандидат за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“.

Крил Петков: Мястото на Украйна е в ЕС

Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност сред българите.

Той признава, че за българското правителство ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Русия.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *