Вчера наистина бяхме изненадани. Това признание направи Кирил Петков в студиото на Нова телевизия. Двама от лидерите на ПП/ДБ и премиерът в оставка Николай Денков имаха участия в сутрешните часова по трите национални телевизии, а различните мнения и тези на тримата са доказателство за това признание.

Какво да се прави?

Николай Денков: ПП-ДБ подава ръка на ГЕРБ за нови преговори, ако Мария Габриел изтегли състава на МС. По думите му има още 5 дни за преговори с ГЕРБ-СДС да бъдат довършени по разумен начин, ако Мария Габриел изтегли този състав на МС. Според него това е единственият възможен начин да се излезе от ситуацията.

Кирил Петков: Ще се съберем, Националните съвети на партиите от коалицията и ще се реши какво да се прави. Вероятно обаче това ще стане след едно гласуване в пленарна зала, така че Кирил Петков говореше по-скоро за втория мандат.

Христо Иванов: Не знае какво ще се случи днес, 20 март, тъй като никога не е имало такава ситуация на злоупотреба с политическо доверие. Не отговори и дали ПП/ДБ ще приемат втория мандат. Не мога да отговоря, преди да има отговор как ще се води изобщо политическият процес в България, завърши лидерът на „Да, България“.

Какво се е случило вчера?

Николай Денков:

До 13:00 часа вчера били на преговори, но след това влезъл пиара на ГЕРБ и преговорният екип си тръгнал. Акад. Николай Денков научил от медиите, че има списък с имена на министри. Мария Габриел заявила преди това, че нямало да внесе несъгласувани имена. Преговорите бяха прекъснати в първия ден от 7-дневния срок, някой друг дръпна шалтера и прати Габриел при президента с този списък, смята премиерът в оставка Николай Денков. Смяната на военния министър Тодор Тагарев не е обсъждана, а Христо Иванов не е подписвал никакъв документ, нито се е съгласявал с текста, представен от преговорния екип на ГЕРБ. Рая Назарян излъга, отсече Денков.

По думите му решението, което вчера е изпълнено съответства на интересите на мафията.

Денков също така отбеляза, че в последните 2 седмици Бойко Борисов не си вдигал телефона и не участвал в преговорния процес. Лидерът на ГЕРБ се опитвал да прехвърли вината на преговорния екип. Според него, въпреки че Борисов и Делян Пеевски не са участвали в преговорите, те са давали или не са давали мандат за взимането на решения по време на разговорите.

Денков подчерта, че България има нужда от работещо правителство, но никога не са се молили на ГЕРБ-СДС. Предлагали сме им да работим съвместно, каза още той.

Кирил Петков

Според съпредседателя на ПП случилото се вчера е безпрецедентно и това е политическа измама. Според нето след 12 дни преговори са се появили имена, които дори не са споменавани.

Това, което провалило преговорите били двете реформи – реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

По повод споразумението Петков обясни още, че през последната вечер на преговорите се е появила една от дамите от преговорния екип на ГЕРБ с документ, подписан от Габриел. От ПП-ДБ са отворили документа, погледнали за дата за реформата в службите и са видели, че такава няма.

Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос е може ли да си лидер на политическа партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш дори накрая. Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона. Според него обаче в преговорите е имало и трети лица.

„Аз не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен – да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван“, каза Петков.

През цялото време Кирил Петков имал усещането, че и някой друг говорел и процесът се движел със страх, но „този страх не беше у нас.“

Освен това Кирил Петков отново заяви, че е разочарован от Мария Габриел, но по-важното е, че се е видяло, че „тя няма гръбнак“. Тук става въпрос за държавата и човек трябва да има малко гръбнак, да има лидерство и отговорност.

Христо Иванов

И според Христо Иванов като видели какви са реформите, ГЕРБ-СДС решили да взривят целия процес, ама така, че да не личи, че е заради реформите.

Взривяването на процеса с върнатия от Мария Габриел на президента мандат за съставяне на правителство, изпълнен, но не и съгласуван с ПП-ДБ. Иванов посочи, че ГЕРБ са решили да направят това, след като са видели колко сериозно са предвижданите от партньорите им реформи и че ДПС няма да получи водеща роля в управлението.

Христо Иванов отбеляза, че е ясно, че решенията в ГЕРБ се взимат от лидера на партията Бойко Борисов. Според него обаче също така Делян Пеевски се опитва освен да съпредседателства ДПС да прави това и с ГЕРБ. Иванов каза още, че от ПП-ДБ са били готови да окажат доверие и да правят компромиси, заради които често са били и критикувани, но Мария Габриел е провалила цялото 5-месечно усилие за постигане на разбирателство с ГЕРБ.

Той подчерта, че няма подписано споразумение между партньорите във властта, което да регламентира какви реформи и от кого ще се изпълняват. Важни са приоритети, важни са реформите, но важни са и хората, които ще ги изпълняват, заяви Иванов и изтъкна като много важно носенето на национална отговорност пред Народното събрание и гражданите от страна на участниците в управлението.