Защо госпожа Габриел не иска да използва тези седем дни, които й дава Конституцията? Този въпрос си задава преподавателят по конституционно право Наталия Киселова, откроявайки, че съвсем ясно е и за цялата аудитория, че има и продължава да има различия между партньорите в управлението.

Явно имат различни интереси, а ултиматумите под формата на брифинги, на които станахме свидетели в неделя вечерта, са публичната изява на тона, по който се водят самите разговори. Това е и начин да се представи тезата за виновния при едни предсрочни избори. Няма някакви свръхизвънредни неща, които да го налагат.

ГЕРБ ни вкара в тази криза със задушаването на опозицията, но явно и те ще ни извеждат от нея, защото и в проектоспоразумението е записано, че се оползотворява „национален мандат“, т.е. първия, който в рамките на 49-то Народно събрание е на ГЕРБ-СДС.

В студиото на БТВ Наталия Киселова разкритикува и начина на протичане на процедурата вчера с влизането на представителите на ПП-ДБ в лицето на премиера в оставка Николай Денков и Кирил Петков. Първият мандат се връчва на най-голямата група, в случая на ГЕРБ-СДС. От правна гледна точка присъствието на други политици не е обяснимо.

Чисто процедурно това дори е нарушения на Конституцията, според Киселова, а тя го тълкува като знак за липсата на доверие, дори и в чисто житейски план – „тези хора не си вярват, да не би г-жа Габриел да направи нещо, което те не са се договорили.“ Затова и Наталия Киселова оставя на психолози да коментират вчерашната ситуация.

Да се закъснява за среща с държавния глава, защото преговорите продължавали, пък й се струва проява на лошо възпитание.

„Когато на най-високо ниво неспазването на дребни правила, то се разпростира до най-ниско ниво в човешки отношения“, коментира Киселова.

Според нея вероятно при служебен кабинет Радев би избрал председателя на Народното събрание за премиер, не за друго, а би започнал по ред от първия, посочен в член 95 от Конституцията.

Преговорите продължават, Мария Габриел обеща яснота до 24 часа

Преговорите продължават, Мария Габриел обеща яснота до 24 часа

Габриел дава още малко време на ПП-ДБ