Близо 2 часа продължи председателският разговор между парламентарните групи на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в парламента. Присъстващи от другите групи нямаше.

След него Десислава Атанасова обясни, че на този етап парламентарен звън, закриване на заседанието няма да има. В Следващите дни ще се излъчат работни групи, които да търсят консенсус по законодателни инициативи, приоритетни за Народното събрание. Това са темите, свързани с Еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените, борба с инфлацията, обясни Атанасова.

Няма окончателно решение за избор на председател, като ще се търси комплексно решение за законодателна инициатива и парламентарен шеф.

„Парламентът, за да е работещ, трябва да има стройна и добра организация по отношение на законодателните инициативи. ГЕРБ/СДС ще води разговор с всички партии“, увери Десислава Атанасова, изразявайки удовлетворение за добрия тон до този момент.

Тя добави, че най-важното е сега да се стигне до съгласие кои са приоритетните политики за държавата. Считаме, че разговорът трябва да бъде не по отношение на личността и не от коя парламентарна група ще бъде председателят на парламента, а за възможните решения, каза Атанасова.

В утрешния ден ще има отново среща между партиите и контактна група, която да подреди важните за първите две по големина коалиции и приоритети. ГЕРБ ще търсят останалите парламентарни групи, защото редът е първият да търси подкрепа. А и има приоритети, зад които всички парламентарни групи може да се обединим, поясни Атанасова.

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит

Обновена

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит

Вежди Рашидов спря парламентарния часовник

Тя допълни, че това е първата среща, инициирана от ГЕРБ за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси.

Номинацията на Росен Желязков за председател на 49-то Народно събрание остава на дневен ред за ГЕРБ, а Томислав Дончев поясни, че и според Конституцията не е възможно друго решение освен Народното събрание да избере председател на парламента от три издигнати имена от три парламентарни групи.

Асен Василев, ПП/ДБ, изрази съгласие с думите на Десислава Атанасова – „За да работи парламентът трябва стиковка, а не скандали“. Той също описа двучасовия разговор като такъв за „ясни законодателни приоритети“. Предложението за ротационно председателство не е отхвърлено, но няма и как да бъде прието, ако няма законодателни приоритети – законите, свързани с Шенген, Еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа, изброи Василев.

Според него сега е нужно да се стиковат програми, версии на закони и законодателни инициативи. Това би отнело време, но е по-добре да се даде това време, но да се свърши работа.

Василев коментира и гласуването на бюджет – добре е това да се случи възможно най-бързо, но това не е законодателна инициатива на парламента. Ако дойде бюджет, бихме искали да бъде придвижен максимално бързо. Но това подлежи на допълнително уточняване, каза още бившият финансов министър.

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Съставяне на кабинет 38.3%

Овладяването на инфлацията 15.3%

Приемането на бюджет 23.5%

Влизане в еврозоната 6.4%

Съдебната реформа 10%

5.9%

0.7%