Dr Serafimov Picture

Д-р Серафимов: Едноличната власт в прокуратурата води до феодализация

 

Водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ в Бургас пита: Избиратели на командно дишане ли ще са новите фантоми или хиляди избиратели ще са лишени от право на вот?

„В трети локдаун сме, а здравните власти не успяват да се справят със ситуацията, следвайки неясни протоколи от правителството. Мерките не работят. Концентрацията на болни в Бургас изпреварва София. Сега има над 5 000 карантинирани, а се очаква броят им да расте. Чисто технологично те няма да имат как да упражнят правото си на глас. Мобилни екипи да са секционни избирателни комисии и хора със скафандър да обиколят по адреси е абсурдно“. Тази социална анамнеза постави в ефира на Българската национална телевизия д-р Виктор Серафимов, водач на листата на ПП „Републиканци за България“ във 2 МИР – Бургас.

В предаването „Още от деня“ той разкритикува управляващите за липса последователност по отношение на кризата с COVID-19. И в навечерието на изборите открои един ключов въпрос: Как ще гласуват карантинираните? И дали умишлено или лекомислено проблемът бе неглижиран. Липсата на адекватно решение на държавно ниво ще предизвика тежка верижна реакция от чисто технически проблеми –  липсата на достатъчен административен капацитет за откриване на необходимия брой подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, през директни нарушения на Изборния кодекс, до конституционни колизии- лишаването на хиляди граждани от възможността да гласуват на парламентарните избори.

Републиканците настояват управляващите да използват оставащото време до изборите за да решат основните неясноти в навечерието на вота – как ще гласуват ковид-болните, хоспитализираните, тези на командно дишане. „За да не стане така, че при проверка след изборите да се установи, че много от тези хора са гласували, въпреки че са с апарат, който не им позволява да се движат“, каза д-р Серафимов и определи като

куриоз решението именно вицепремиерът Марияна Николова да бъде натоварена с координацията на изборния процес.

Обществените настроения срещу демонстрираните способности на вицепремиера в сферата на „високите технологии“ тъкмо утихнаха, когато около нея скорост набра нов скандал. В дисертацията, посветена на „етиката“, един от рецензентите й преподавателят по “Систематична теология/Етика” в Университета в Базел проф. Кристоф Щюкелбергер се натъкна на свои публикации в докторската й дисертация и я обвини в плагиатство.

„Когато човек е обвинен в нещо подобно при процедура по защита на дисертация е абсурдно да се смята, че той ще бъде напълно коректен е обективен при организацията на изборния процес в толкова критичен момент за страната“, каза д-р Серафимов. И обяви позицията на „Републиканци за България“- незабавно отстраняване на Николова от този изключително отговорен пост. „Считаме че тя не трябва да се занимава с координацията на изборния процес“, посочи Серафимов.

Държавата- мащеха за 2 млн.българи в чужбина

„Има над 2 млн. българи, които живеят зад граница. Активно население, което се игнорира. Тези хора наливат ежегодно в българската икономика значителни обеми средства. Не казвам, че те са ограничени от възможност да гласуват, но не са улеснявани и имат много затруднения в този процес“, каза водачът на Републиканците в Бургас. Именно механизмите за гласуване на българите зад граница са един от въпросите, за които политическата формация е сезирала ЦИК.  Още от началото на годината, при консултациите с президента Румен Радев, ръководството на партията е настояло да се осигури възможност на българите зад граница да гласуват дистанционно по пощата. Точно така, както са гласували и в съседна Румъния, уточни д-р Серафимов.

Реформа в правосъдието: Едноличната власт в прокуратурата води до феодализация

Основен акцент в програмата на „Републиканци за България“ е съдебната реформа. Само така ще се гарантира така необходимото ефективно и справедливо правораздаване. Първата стъпка към това е реформа във Висшия съдебен съвет, подчерта д-р Серафимов.

„Доминираща политическа квота, означава политически решения. Изборът на магистрати не трябва да почива на  политически аргументи, а изцяло на магистрати, намаляване на политическата квота, която към днешна дата е доминираща“, заяви той. Републиканците се обявиха за намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Кризата при избора на Гешев като главен прокурор показа че нещо в процедурата куца. Считаме че ако в този момент президентската институция имаше право на вето, тази криза нямаше да се случи“, каза Виктор Серафимов.

„Крайно време е конституционните и законодателни промени в България да спрат се правят спрямо конкретни личности“, е категоричната позиция на „Републиканци за България“.  Едноличната власт в системата води до феодализация, заяви д-р Серафимов. И насочи вниманието към Специализирания съд: „Спец правосъдието не е лошо като идея и преди 10 години и сега. Но това което се случи, е че този институт е овладян и започва да се използва като бухалка за отнемане на един или друг бизнес“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *