655-402-cyrkva-sveshti

Днес България се прости с Гиньо Ганев

New ImagevbnfbnfgnfgbnИн мемориам

Гиньо ГАНЕВ- Човекъ-парламент

На 88-годишна възраст в съня си почина дългогодишният депутат и юрист Гиньо Ганев. Той бе известен като „човекът-парламент“, тъй като бе народен представител в 8 поредни народни събрания. Ганев бе и първият избран национален омбудсман на страната.
Гиньо Ганев е роден на 2 март 1928 г. в Бургас. Завършил е Юридическия факултет на Софийския държавен университет. Жени се за дъщерята на първия министър-председател на България след 9 септември 1944  Кимон Георгиев. След дипломирането си става юрисконсулт в ръководеното първоначално от неговия тъст Министерство на енергетиката от 1953 до 1977 г.

През 1977 е избран за секретар на Националния съвет на Отечествения фронт, където остава до 1989 г.

Ганев е член на Държавния съвет на НРБ от 1986 до 1990 г. Зам.-председател е на Великото народно събрание. Наричат го и рицарят на националното съгласие, бащата на новата ни Конституция.

Личността на Гиньо Ганев се налага в българското общество с голямата му ерудиция на юрист и с дълбоките му демократични убеждения. На 2 пъти отказва да стане министър-председател и така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров.

Той е носител на орден „Георги Димитров“, през 1978 г. е награден с орден „Народна република България“ II степен, а по повод на 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов го награждава с орден „Стара планина“.

Патриарх Неофит му връчи църковен орден „Св. Йван Рилски – IІ степен“ в началото на тази година заради приноса му за възстановяването на единството на БПЦ и за укрепването на авторитета както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции.
От 1995 г. до кончината си Гиньо Ганев бе и председател на Организационния комитет за възстановяване на църковния комплекс „Св.Атанасий Велики”-Св.Влас.

Поклонението се състоя на 21 декември в митрополитския храм „Света Неделя”-София.

Поклон на светла му памет.

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *