Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) подписа с Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) и с Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (УС на БЗС) анексите към Националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности 2023-2025.

Договорите бяха преподписани от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. Той обясни, че ролята на МЗ в този процес е да гарантира, че договореното е в полза на пациентите, и се върна 25 години назад, още повече, че в залата на Министерския съвет имало динозаври в здравеопазването.

Давам си сметка, че това е една от най-демократичните основи на здравеопазването, сподели министърът. Хинков е убеден, че в бъдеще ще имаме добро здравеопазване. Иначе пациентите никога нямало да са доволни от здравеопазването. Но това не трябва да ни плаши, сподели Христо Хинков.

Доктор Иван Маджаров отчете края на преговорите по анексите. Продължаваме политиката към повече средства в извънболнична помощ, обясни той и изрази надежда за по-голям интерес към извънболничната помощ.

Предвижда се НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за онкоболни

Предвижда се НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за онкоболни

Това предвижда Анексът към Националния рамков договор (НРД) 2023-2025 г.

Осигурява се по-добро финансиране на тежките заболявания в болничната помощ. Улеснява се достъпът до ЯМР. Има революционни неща, които за пръв път се случват, доволен е Маджаров. Разделят се пътеки и ще се осигури улеснен достъп на пациентите до лечение. Предвиждат се възможности за по-достойно заплащане.

Д-р Николай Шарков от БЗС смята, че този НРД дава по-добри условия. Три милиона лева се дават за зъботехника. Продължаваме по план, каза той.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов обясни, че с днешното подписване се постигат краткосрочните цели на Касата. В двата анекса има революционни неща в полза на пациентите, смята и той. Положени са усилия тези преговори да минат добре и да не се забавят. В преговорите са отчетени всички мнения. Мисля, че добре защитихме интересите на пациентите, изтъкна Михайлов.

След подписването доктор Иван Маджаров отчете пред медиите, че всеки следващ ден след минималния престой е струвал по-малко. Затова е решено да се приложи минимален и максимален престой. На болницата ще се плащат всички пътеки за пациенти с политравма. Той е убеден, че ще дойде ден, в който всичко за инсулта ще бъде платено, както е с инфарктите.

Няма ограничения за личните лекари за направления за изследвания. Това е добра стъпка, категоричен е Маджаров. Има достатъчно пари и затова трябва повече да се изследват пациентите. Трябва ежегодно се увеличават пътеките за тежките операции. Задачата пред НЗОК е да се внимава да не се окажат всички пациенти тежки.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски отчете, че в следващия анекс ще влязат пътеки за психиатрични заболявания, като целта е да се подобри качеството на психичното здраве. Всеки пети българин страда в някакъв етап от живота си от леко психично заболяване. В областта на профилактиката се увеличават профилактичните прегледи. Чрез март МЗ започва информационна кампания. Без КЕВ ще можем да следим електронното си досие. Това ще става чрез РЗОК или офисите на ИО. Дали ще има здравно образование в училище, ще стане ясно след известно време.