Редица политически играчи се опитват да извлекат ползи преди изборите на гърба на служебното правителство. Това бе есенцията в краткото изказване на служебния министър-председател Гълъб Донев преди началото на редовното правителствено заседание в сряда.

„Както всички забелязваме, предизборната кампания започна далеч преди официалния й старт. За съжаление, има фактори, които възприемат нас, служебното правителство, като противник в тази кампания. Или по-точно искат да извлекат някакви съмнителни политически ползи на наш гръб“, съзря задкулисен замисъл в реториката против кабинета в общественото пространство Донев. Докато говореше той, пред прозорците се провеждаше протест на движение „Боец“, събрал около 30 души, с основно искане – да не се продължи зависимостта от „Газпром“ и руски природен газ.

Премиерът призова още колегите си министри да „запазят спокойствие и самообладание“, а нападащите правителството да си припомнят, че служебният кабинет не участва в избори. „Поради което е логично партиите и коалициите да потърсят опоненти другаде.“

„Нашата първостепенна задача е да решаваме проблемите на милионите български граждани, а не да влизаме в дискусия с тези, които са ги създали с действия или бездействия“, косвено нападна дейността на предишния редовен кабинет на Кирил Петков, Гълъб Донев.

И обеща – Министерски съвет щял да продължи да работи упорито, а и самата конституция повелявала – основната задача на служебната власт е да проведе честни избори. „Това правим и ще правим безкомпромисно.“