Върховният административен съд отхвърли искане на „Лукойл Нефтохим Бургас“ да не плаща пълния размер от начислените ѝ от държавата за декември близо 70 млн. лв. от разликата в цената на руския суров петрол и тази на сорта „Брент“.

Според обявеното вчера решение на ВАС рафинерията трябва да плати цялата сума, като съдът не счита, че въпросните начислени суми ще причинят на дружеството значителна и трудно поправима вреда в тази размер, както се твърди в жалбата на „Лукойл Нефтохим“. Според рафинерията, ако плати исканите допълнително средства, ще ѝ бъдат нанесени икономически щети и иска да се спре изпълнението на заповедта.

Става въпрос за заповедта на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов от 15 януари, с която се определя размерът на средствата за разликата в цените на двата вида сорт, дължими от рафинерията за декември 2023 г. Парите се внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система и са предвидени за транспортни компенсации от до 300 лв.

"Лукойл" внесъл 25 млн. лева  по-малко във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Обновена

„Лукойл“ внесъл 25 млн. лева по-малко във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“

Направените вноски са в размер на 45 милиона лева

Оказва се, че „Лукойл“ и икономическото министерство са изчислили различни суми, като рафинерията е внесла авансово пресметнатите от нея около 45 млн. лв. Според изчисленията на Министерство на икономиката дължимите суми са близо 70 млн. лв. и сега трябва да се доплати разликата от около 24.6 млн. лв.

Икономическото министерство и петролната компания са използвали различни източници в своите калкулации за средномесечните цени на „Брент“.

„В случая защитата на частния интерес на жалбоподателя не може да бъде противопоставена на обществения интерес, тъй като актът охранява изключително значими обществени отношения“, пише в определението на ВАС.

Сбогом на руския петрол: "Лукойл" ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Сбогом на руския петрол: „Лукойл“ ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Опит за запазване на рафинерията в Бургас