В България след миналия четвъртък всеки може да арестува всеки, казвайки че е свидетел. Това обясни бившият премиер Бойко Борисов, който бе арестуван на 17 март 2022 г. за 24 часа. „Призован съм на разпит в прокуратурата. Подробности няма да давам, защото тече производство“, каза той на пресконференция от централата на партия ГЕРБ.

Не искам да си представям какво би станало, ако аз арестувам Станишев (предишният премиер Сергей Станишев – б.р.). Той изтъкна, че свидетелствал в негова защита за загубена папка с документи.

Пресконференцията в централата на ГЕРБ е час след онлайн пресконференцията на бизнесмена Васил Божков, който разказа схема за рекет на правителствено ниво по времето на Борисов. А тука премиерът става свидетел на човек с „Магнитски“, каза Борисов, визирайки бизнесмена Васил Божков.

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Носел милионите в джобовете си, а Арнаудова идвала за „техните текущи нужди“

Борисов обясни, че обискът в дома му започнал от кухнята, продължил и в спалнята. „Никога не съм имал златни кюлчета, никога„, каза Борисов. „Никога Горанов не ми е донасял пари„, заяви Борисов в отговор на думите на бизнесмена Васил Божков, изречени час по-рано.

След като подписал протокола, Борисов бил арестуван. По думите му над 20 души са били в дома му, взели поемни лица от Академията на МВР – курсанти. „Аз треперех да не ми подхвърлят нещо“, каза Борисов за обиска в дома си.

Също така по думите на Борисов лично е чул как, когато не са намерили нищо, са получени разпореждания по телефона, да го арестуват и да има снимки с белезници.

Борисов прокара и друга конспиративна линия – арестът му е бил всъщност, за да саботира евентуалната подкрепа, която от ГЕРБ биха дали на правителството за оръжейна помощ за Украйна. След ареста това няма как да стане.

За предложението за помощ за Украйна с каски и бронежилетки, Борисов каза, че биха подкрепили подобна идея.

Военният министър разглежда всички опции за помощ за Украйна

Военният министър разглежда всички опции за помощ за Украйна

Той призна, че има рискове за страната ни заради войната в Украйна.

След като било пуснато съобщението на МВР пред къщата на бившия премиер се събрали хора. „Ако приемем, че изпълняват заповеди, но пред детето никога не трябваше да го правят„, каза Борисов без да припомня предишни арести от времето, когато той бе премиер и такива арести ставаха в 6 часа сутринта пред децата на обвиняемите (Борислав Гуцанов, например).

24 часа нито един човек не дойде да ни разпита“, каза Борисов, обвинявайки, че бил арестуван по неотложност. Това ни донесоха – тотална щета във всяка една сфера и по половин милиард всяка седмица заеми“, каза Борисов по адрес на сегашното правителство.

По думите му имало заповед да бъде изведен с белезници пред медиите.

Бившият премиер Бойко Борисов очаква още арести. „Тези докат не се налапат хубаво…“, каза той без да довърши.

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Без да знаем причините, довели до тази братоубийствена война, няма как да намерим решение

Всички видяхме, че това правителство не става, срива се. Откраднаха зърното, сега се готвят да откраднат газа. Опитаха се младежкия ГЕРБ да ги заплашват с 5 г. затвор и след моя арест младежите са в страх – те ли предизвикаха опашките за олио в Белгия, Гърция, опашките за горива в Скопие, Белград. Младежите на ГЕРБ – това ли ви е демокрацията, промяната“, запита реторично Борисов.

По думите му с обиска в дома му са искали да легализират снимките от държавната резиденция (Бояна), от където имаше снимка с кюлчета злато и пачки евро в нощното шкафче на Борисов.

Относно вътрешнополитическите теми, Борисов изтъкна, че сега важната тема е българската банка (изборът на гуверньор на БНБ). припомни, когато по неговото управление е избиран председател на БНБ, са взели Димитър Радев и страната ни е влязла в чакалнята на еврозоната. За двамата номинирани за председател на БНБ той каза: „кой от кой по-не става си е работа на тая коалиция и да не ни замесват името. Никой от никъде не се е свързал с нас.“.

На пресконференцията бившият финансов министър Владислав Горанов каза, че опитът на висши държавни изпълнители по такъв незаконен начин да се справят с опозицията не е промяната в българското правосъдие, която се очаква от много години.

По думите на Томислав Дончев, твърдените основания за подобен арест показват тотална неграмотност. Из медиите циркулира протокол от показанията на министър Петков (премиерът Кирил Петков – б.р.). Докладът на АДФИ, който повтаря до голяма степен на доклада на Горанов се смесват с друг доклад, който не знаем дали съществува – за нередности в контрол на управленията на ЕС.

Да накараш АДФИ да констатира европари значи, ако има пропуск в работата на български одитори, го констатират европейски одитори, каза Дончев.

Част от твърденията на г-н Петков не отговарят на истината, 90% от поръчките били с един кандидат. Преди 10 г. кметовете на най-малките общини научиха, че от това следва финансова корекция, а от това боли“, каза Томислав Дончев.

Министър председателят да коментира собствената си контролна система на своята страна е все едно да каже, че БНБ не изпълнява своите функции – щетата е същата“, каза Дончев.

Десислава Атанасова очаквала по софийските улици да има тълпи от правозащитни организации. „Политическа бухалка и репресия ли е – Рашковото МВР да разпространява някакви съобщения без Европейската прокуратура да е намесена„, запита Атанасова.

Според нея верни са само имената на арестуваните, но Менда Стоянова (бившият председател на бюджетната комисия – б.р.) даже не е била арестувана. „Очевидно участва и Асен Василев с цялата стъкмистика“, каза Атанасова по адрес на сегашния финансов министър.

Според Тома Биков никой не казва кой ще поеме отговорност по тази акция, визирайки ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. „Арестът е удар срещу европейската перспектива на България“, смята Биков.