Депутатите искат изслушване на украинския президент Володимир Зеленски в Народното събрание. Такова предложение има от „Зелено движение“.

Милен Матеев от ПП посочи, че на първо време можело да се чуе какви искания има към страната ни Зеленски. България в момента оказва морална и хуманитарна подкрепа на Украйна, по думите му. Той не изключи дебат да дадем въоръжение на украинската държава.

Владислав Панев би подкрепил да дадем военна подкрепа на Украйна. Но преди това депутатите трябвало да са наясно какво иска Зеленски от нас. Трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна в момента, категоричен бе народният представител. Предложението на президента Румен Радев да подкрепим Украйна с бронежилетки и каски е добро, по думите му.

България е член на ЕС и НАТО, припомни Станислав Балабанов от ИТН. След като Володимир Зеленски е изслушан на заседанията на ООН, според него няма причина украинският президент да бъде чут и от родните законотворци. Ние сме съпричастни с Украйна, изтъкна народният представител. Ако Зеленски поиска военна помощ решението от наша страна трябва да бъде много добре прецизирано, според Балабанов. България бе подготвя вариант за доставка на въоръжение, по думите му.

Според Ивайло Мирчев първата стъпка за военна помощ за Украйна е дадена от държавния глава, който се съгласил да дадем каски и бронежилетки на Украйна. Той не иска да сме последната страна в ЕС и НАТО, която не дава военна помощ на Украйна.

Елисавета Белобрадова също иска да чуе какво иска от нас Украйна. Тя подчерта, че изслушването на Зеленски в германския парламент било много тежко.

ГЕРБ подкрепя всяка помощ за Украйна, стана ясно от думите на Александър Ненков. Настояваме за незабавно прекратяване на военните действия, защото последиците ще бъдат дългосрочни за цяла Европа и целия регион, посочи той. Едно изслушване на Зеленски ще е знак на солидарност от наша страна. Ще покажем на украинския народ, че сме държава, която застава зад тях и с желанието си час по-скоро военният конфликт да приключи, убеден е Ненков. Страната ни трябвало да се съобрази с решенията на НАТО.

Като несериозно лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов определи искането за изслушване на Володимир Зеленски от родния парламент. Нямама нужда от подобни театрални изпълнения, посочи той. Всекидневно всички видове национални медии ни уведомяват за това, което е казал президента на Украйна, аргументира се Костадинов. Не виждам с какво едно подобно допълнително театрално изпълнение ще допринесе за информационната среда особено тук в НС, подчерта лидерът на Възраждане.

Няма пробллем с изслушването на украинския президент Зеленски в парламента, стана ясно и от коментара на Станислав Анастасов от ДПС. Това е обичайна практика, но той подчерта, че може да се окажем и последният парламент, който ще го изслуша. Позицията на ДПС за конфликта в Украйна е ясна, заяви и Йордан Цонев. Не е обсъждано в ДПС дали да дадем военна подкрепа на Украйна.