Много сме далеч от ротацията. Това заяви бившият премиер, а настоящ лидер на ГЕРБ и депутат Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Той посочи, че вече лидерски и коалиционни срещи не се провеждат. Решението на решението е на Денков и Габриел. Ако те двамата се разберат, ще ги подкрепим, каза Борисов, който подчерта, че няма да позволи на 30 депутати от ПП да извиват ръцете на 69 депутати от ГЕРБ.

Нашите депутати не са пионки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме, допълни лидерът на ГЕРБ.

Запитан кога ще се осъществи ротацията, Борисов заяви около 6 март, но възможно било и на 10 март.

На констатацията обаче, че Денков ще подаде оставка като премиер на България на 6 март, Борисов опонира: „И какво? Ако нашите депутати не подкрепят оставката…?“

По думите му депутатите на ГЕРБ не са пионки и пешки, за да гласуват по определен начин. Денков и Габриел все още правят анализа, изслушват министри и народните представители и лидерите на партии не участват в процеса, уточни той.

Борисов посочи, че определящото за ротацията е какво ще предложат Денков и Габриел за външно и за останалите министерствата, за областните управители. Многото приказки отдалечили ГЕРБ и ПП-ДБ от ротацията заради непрекъснатото чертаене на нови червени линии.

Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - МВнР

Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора – МВнР

Денков отчита като риск, че регулаторите се отлагат след ротацията

Бойко Борисов уточни, че някой е задал некоректни въпросите на Кирил Петков, че обвинява спортния министър Димитър Илиев в корупция. „Хванаха служител в спорното министерство с десетки хиляди левове. Ако искат да си държат министъра – да си го държат, но ние не можем да подкрепяме корупционни схеми„, коментира бившият премиер. Борисов обаче не е чул все още от ПП-ДБ за кого са били предназначени средствата, хванати в Министерство на спорта.

Той също така напомни, че когато бил премиер и нещо се случвало в България, всички въпроси били към него, а сега отговорът бил, че ПП-ДБ и Асен Василев не можело да знаят всичко.

Според Борисов въпрос на добра воля от всички страни е да се подпише коалиционно споразумение при ротацията. „Ако трябва да бъдем откровени, сме оставили едни хора да се научат да управляват – нито се строи, нито се прави нещо, а се измислят розови фрази какво било направено. Като гледам телевизиите, то е точно обратното – скандал след скандал върви„, посочи Борисов. Дори и да ги критикува партнорите си във властта, той е на мнение, че сегашното управление е много по-добро от преди. Лидерът на ГЕРБ е оптимист, че ПП-ДБ ще се научат да управляват някога.

Борисов призова Денков да забрави егото си. Това какво ще направи, зависи от депутатите в парламента, които са го подкрепили. Какво ще стане, ако Денков абдикира, а депутатите не го подкрепят, като вариант, запита Борисов и напомни, че премиерът Денков щял да даде оставката си и заради „Лукойл“. „Нас ни плашеше Денков с оставка, защото щеше да стане взрив на цената на горивата и рафинерията нямало да може да работи с друг петрол, освен руски. Защо плашихме гаргите, кого плашихме“, запита той.

Запитан дали финансовият министър Асен Василев все още е най-добрият финансов министър, Борисов посочи, че Василев бил единственият възможен финансов министър в така наречената сглобка. Борисов обаче забелязва от няколко седмици страховит приятелски огън по Василев от неговите хора.

Във връзка с възможността за отстраняване на областния управител на София Вяра Тодева Борисов отново захапа партньорите си е в некоалицията като възрази, че когато се е поискала нейната оставка, той е трябвало да бъде уведомен. В момента всички са техни министри, 2/3 областни управители и, ако мислят, че с подкрепата на около 30 депутати от ПП това ще продължи да се случва, нашите депутати няма да са съгласни, каза още Борисов.

Вяра Тодева няма да подаде оставка

Вяра Тодева няма да подаде оставка

И ще връща всяко взето в нарушение решение на СОС, все едно кое мнозинство го е взело