Пълен консенсус по законодателният пакет, договорен между ГЕРБ и ПП/ДП изразиха лидерите и в ГЕРБ/СДС и в ПП/ДБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. В зала „Запад“ в Народното събрание се проведе първата публична лидерска среща между първата и втората сила в парламента. Срещу символичния домакин Борисов седнаха Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Николай Денков. Само представителите на „Промяната“ обаче взеха думата в продължилия около 40 минути разговор, като първите лица на „Демократична България“ останаха безмълвни. От страна на ГЕРБ в разговори се включиха и Атанасова и Томислав Дончев, лидерът на СДС Румен Христов също остана безмълвен.

Провеждането на лидерска среща бе сред основните условия на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, които той постави на извънреден брифинг в петък в края на консултациите на парламентарно представените партии при президента Румен Радев. Основният въпрос тогава от страна на бившия премиер към „добрите сили“ бе – „С кой?“ (с кого, бел.ред.) или иначе казано – Борисов настоя ПП/ДБ да назоват в конкретика от коя партия ще търсят подкрепа при сценарий, че искат подкрепа за правителство на малцинството с втори мандат. Или с ГЕРБ, или с никого (защото „с всички“ означавало с никого – бел.ред.) – това накратко бе посланието на Борисов тогава.

„От резултатите от изборите това са партиите, които се представят най-добре, това се видя в последните два избора. Ние считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство първият и вторият. Защото отиване на избори през юли или август ще даде същия резултат“, започна директно с въпрос номер едно Борисов.

Той постави ребром и другия основен акцент – бюджетът на държавата. „Като отговорни партии трябва да поемем ангажимент за приемане на бюджет. Нашите основни приоритети са 3% дефицит, орязване на разходи, взимане на заеми, но да го направим заедно, отговорно. Защото по нашите сметки, чухме и от господин Василев – 10 юни, 14 юни, ако няма бюджет, ще настанат недобри неща за България.“

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 – път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната

По темата за политики сме винаги готови да говорим. 3-процентният дефицит е много важен за нас, без да се вдигат данъците. Това е възможна цел. Има и други много важни политики в сфери като енергетиката, правосъдната реформа, службите“, съгласи се бившият премиер и съпредседател на „Промяната“ Кирил Петков.

Петков преповтори и изказаната многократно от формацията му позиция – мандатът, който е даден от ръководните органи на партиите в коалицията, както и от самите избиратели, не позволява коалиция с ГЕРБ и подкрепа с първия мандат. „Но сме готови да говорим по политики, да видим какво можем да постигнем, особено по темата с бюджета.

Другият съпредседател на ПП и бивш финансов министър Асен Василев преповтори позицията си относно внесения от служебния кабинет на президента Радев проектобюджет с дефицит 6,4%, много по-голям от целевият такъв от 3%, нужен, за да отговорим на критериите за еврозоната. Основната му теза е – в документа на правителството значително са подценени приходите и надценени разходите, т.е. реалната ситуация ще се окаже по-добра.

„Това спокойно може да ни даде възможност да направим бюджет без дефицит и да има в крайна сметка един разумен финансов план на държавата.“

„Нямаме различия“, констатира вкратце Борисов след думите на Асен Василев.

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци

За по-бързо, евентуално ще бъде гледан бюджетът на служебното правителство

Думата взе и правното острие на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, която очерта и основните законодателни пакети, по които и двете партии имат консенсус – законите по ПВУ като промените в НПК за контрол на главния прокурор и реформата в КПКОНПИ.

До края на тази седмица следва да заработят ресорните комисии в парламента, които да започнат да гледат най-важните законопроекти. Все още има спорове, но по-скоро по детайли, относно съдебната реформа и тази в Антикорупционната комисия, но евентуалните промени ще бъдат по-скоро „козметични и редакционни“, посочи Атанасова. И съобщи – още днес като „знак на разбирателство“ ГЕРБ и ПП/ДБ ще внесат в деловодството на парламента законопроекта за домашното насилие, което също е сред основните приоритети.

След сравнително проточилите се общи разговори за бюджет и закони, „слонът в стаята“ посочи вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев – без мнозинство в парламента и редовно правителство по-голямата част от законодателната програма ще остане в сферата на добрите пожелания. „Политики може да развиваме само ако има правителство“, изтъкна той. Освен това – що се касае до бюджета, то не става въпрос само за счетоводни мерки, контрира Асен Василев той, а за непопулярни мерки, за прилагането на които ще е нужно също стабилно мнозинство.

„Може да постигнем дори и бюджетен излишък, въпросът е на каква цена. И това е същественият въпрос – политически, не икономически“.

Борисов пък от своя страна поиска от ПП/ДБ да представят проектокабинета си за втория мандат,а да може ГЕРБ да вземе решение как да процедира. „Иначе ще изпуснем първия влак, след това ако във вашето предложение има неприемливи лица, няма да подкрепим, след това отиваме на трети мандат и на нови избори.“

ГЕРБ и ПП се разбраха, Росен Желязков ще е председател на парламента

ГЕРБ и ПП се разбраха, Росен Желязков ще е председател на парламента

Разговори за правителство не се водят, уверяват и от двете коалиции

„Осъзнаваме, че вие все пак сте първа политическа сила и сте в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето право да направите първи своя избор“, посочи на свой ред Кирил Петков, но отново бе категоричен – не стои на дневен ред подкрепа за ГЕРБ от страна на ПП/ДБ.

„Но ние казваме – искаме правителство, не „не искаме правителство“. Затова сме готови да продължим разговорите по задачите и времевите срокове целите да се изпълнят. Но не искаме да изземаме инициативата от вас“.

„Мога ли да те прекъсна – до изчерпване на всички разговори с вас, няма да водим подобни разговори с други“, прекъсна го Борисов.

„Ще изчакаме с пълно уважение вашите размисли по първия мандат и ако искате да влезем в дискусия какви действия и в какъв срок могат да бъдат предприети с втория мандат, ние сме отворени“, отвърна Кирил Петков.

Нетрадиционна практика“ – така окачестви пък Асен Василев искането на ГЕРБ втората политическа сила да представи кабинета си преди първата такава да го е направила.

Освен законодателна програма, трябва да се разработи и управленска, която да казва едно правителство какво трябва да свърши. Обикновено мандатоносителят води този процес, но ако трябва да предлагаме евентуално под някаква форма състав на кабинет, който да ви ориентира, трябва да водим процеса и по това каква програма ще трябва да изпълнява този кабинет. Нека се консултираме с партийните органи и да видим дали това е възможно и да предложим разговори по тази правителствена програма. Защото освен бюджета има и много други политики“, предложи Василев.

И двете партии изразиха добра воля за продължаване на съвместна работа на ниво комисии, както и на ниво лидери. Същевременно вчера президентът Радев обеща да даде времеви толеранс на партиите преди да връчи папката с първия проучвателен мандат.

Румен Радев дава време на партиите преди първия мандат

Румен Радев дава време на партиите преди първия мандат

Бюджетът на служебното правителство е тест за партиите