Свидетели срещу обвинения за купуване на гласове в Несебър кандидат Николай Димитров в предишни години гласували за него, без да са получавали някакви облаги за това.

Това твърди адвокатът на Николай Димитров Ина Лулчева.

Според адвоката от всички доказателства по делото се установява провокация за нарушаване на изборните права от страна на свидетеля Балинов.

Адвокат Лулчева посочи, че самият свидетел Балинов започнал да търси обвиняемите за закупуване на гласове. Преди това пък Балинов отишъл в ДАНС да се оплаче, че обвиняемите го карали да купува гласове.

Адвокат Ина Лулчева недоумява и защо Николай Димитров да ръководи престъпна група с кандидати с различен интерес, най-малкото защото те са регистрирани в различни листи.

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Кметът на Несебър все пак ще участва в кметската надпревара

Останалите свидетели по делото пък заявяват, че Балинов им е казал, че щял да им дава пари за купуването на гласове и как те да се събират. Освен това и свидетелите разказали, че гласували през годините за Николай Димитров, без да им бъдат давани пари.

Ако прокуратурата се грижи за изборните права, защо не са контролирани срещите на Балинов със свидетелите и посещението му в ДАНС, запита адвокат Лулчева.

Защитата на петимата обвиняеми за организирана престъпна група от Несебър настояха те да бъдат освободени от ареста с по-лека гаранция, като оспориха твърдението на прокуратурата, че могат да извършат друго престъпление или да повлияят на свидетелите.

Според защитата обвиняемите няма как да влияят върху свидетелите, тъй като самите те посочили, че никога не са имали проблеми с Димитров.

Самият Николай Димитров категорично отрече пред съда, който разглежда мярката му за неотклонение, да има нещо общо с обвинението.

„Аз работя честно и почтено 12 години и няма логика да се занимавам с подобен род дейности“, заяви Николай Димитров и категорично отхвърли „всички разкази на прокуратурата“.

Кандидатите от Несебър обещавали сладки длъжности в общината

Кандидатите от Несебър обещавали сладки длъжности в общината

Държали да останат в местната власт на всяка цена

Той обясни, че във всички ромски махали в общината има не повече от 1 200 души, които работят в общинските фирми. Защо тогава трябвало да им купувам гласовете, недоумява той.

Димитров отрече и някога да е виждал и разговарял със свидетеля Балинов.

Прокуратурата настоя пред съда да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всички обвиняеми. Според обвинението Николай Димитров е ръководителят на групата, а доказателствата показват, че става въпрос за „престъпно сдружение с връзка помежду си за извършване на повече от едно престъпление“.

Адвокатите отхвърлиха исканията на прокуратурата с аргумент, че спекулативно се твърди длъжностно качество. Не били налице данни за наличие на организирана престъпна група, както и за някаква връзка помежду им.

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

Обновена

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров и за кандидати за общински съветници

Припомняме, освен Николай Димитров останалите обвинями са Георги Георгиев, Петър Тодоров, Атанас Япаджиев и Константин Лефтеров. Обвиняемите са кандидати на предстоящите местни избори в неделя от листите на БСП и „Движение 21“.

На 21 октомври стана ясно, че в Несебър се разследва схема за купуване на гласове. Ден по-късно ЦИК разреши петимата да бъдат арестуваниГлавният прокурор Сотир Цацаров увери, че арестите няма да повлияят на изборите.

Вчера пък бе съобщено, че задържаните обещавали сладки длъжности на гласоподавалите си.