Още по темата

  • От днес застрахованите в „Олимпик“ остават без „Гражданска отговорност“
    Преди 2 дни

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на клона на „Олимпик“ у нас.

Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател.

Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Протест срещу „спането” на Комисията за финансов надзор е организиран днес. Той се организира в социалните мрежи.

Българският Гаранционен фонд трябва да изплати полиците и щетите на застрахованите българи във фалиралото кипърско дружество „Олимпик”, заяви пред NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Той критикува становището на Комисията по финансов надзор. Според нея българският Гаранционен фонд не може да изплаща застраховки на нерегистриран в България застраховател. Кипърското дружество е оперирало с клон в страната, в рамките на регламент на Европейския съюз за единния пазар на застрахователни услуги. Така според КФН гаранция за компанията дава Гаранционният фонд на Кипър.

„Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, тъй като застрахователят бил клон на кипърска компания, не е вярно”, смята Тодоров.

Всяка полица на „Олимпик”, продадена на в България, има и сума от 11,50 лева за вноска в Гаранционен фонд”, заяви той.

„Този фонд има 2 сметки, които са отделни и независими. В сметката „Незастраховани МПС” влизат 10 лева. Следващата сметка е т. нар. „Обезпечителен фонд”, в който влиза сумата от 1,50 лева. Всеки застраховател, който продава в България, плащат тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя”, коментира Тодоров.

„За периода, в който съществува в България, 7-8 години, клиентите на „Олимпик” са събрали 14 милиона в Гаранционния фонд и 2 милиона в Обезпечителния фонд”, заяви Тодоров и добави, че в първия има общо над 100 млн. лв.

Той призова за оставката на председателя на КФН Ралица Агайн, която според него подвежда 200 000 души, клиенти на „Олимпик” и българското правителство.

„В закона има много ясно разписана процедура какво се случва при фалит”, подчерта Тодоров. „Според Кодекса за застраховане при фалит се покриват 2 вида вреди. От една страна тези, заведени пред компанията – имуществени и неимуществени, когато има ПТП. Плюс се компенсират прекъснатите вноски”.

„Гаранционният фонд сега може да открие служебни сметки на тези 200 000 души и да възстанови техните „изгорели” суми по платените премии”, смята Тодоров.

Той посъветва никой да не си позволява да кара без „Гражданска отговорност”.

Хората, организирали протеста днес, пишат: „Да кажем на чиновниците в Комисията за финансов надзор, че ако те са спали, ние не СПИМ. Те трябваше да НАДЗИРАВАТ застрахователните компании и да разберат, че „Олимпик” фалира и ще завлече парите ни”.

И искат уволнения и оставки на Председателя и служителите на КФН.

Днес премиерът Бойко Борисов свиква среща в Министерски съвет с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията по финансов надзор, за да обсъдят казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“.

БСП поиска извънредно заседание на парламента

Заради фалита на компанията 200 хил. души останаха без застраховка „Гражданска отговорност“.

Застраховател фалира, 275 хил. остават без „Гражданска отговорност”

По информация на Комисията за финансов надзор общата стойност на загубите за всички клиенти е 9 млн. 350 хил. лева.

След полунощ на 18 август собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента. Те настояха полиците им да действат докогато са сключени.

Вчера премиерът обяви, че ще бъдат положени всички усилия да се помогне да клиентите на компанията, доколкото позволява законът.

„Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази сфера“, коментира Бойко Борисов.

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

„Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да не настройва едни българи срещу други по казуса с „Олимпик“.

По думите й твърдението на премиера, че ако държавата се намеси в казуса, ще плати на засегнатите от парите на всеки български данъкоплатец, е лъжа. Очаква се опозицията да внесе искане на извънредно заседание на парламента, на което въпросът с фалиралата застрахователна компания да се обсъди.