768x432d3r23r23r

Константин Проданов: АЕЦ „Белене“ няма алтернатива

Константин Проданов: АЕЦ „Белене“ няма алтернатива и трябва да бъде построена

 

„В последно време се вкарва твърде много идеология по темата с  АЕЦ „Белене“, а за сметка на това не се търси мнението на експертите.  Форумът, който вчера ПП АБВ организира, имаше за цел да чуе именно мнението на специалистите. Те са категорични, че най-лошото е с „Белене“ да не се прави нищо, както и че България има нужда от втора ядрена централа“.

Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ лидерът на АБВ Константин Проданов. „Ние ще имаме нужда от ядрени мощности, ако искате поради на затварянето на ТЕЦ-вете, което ни предстои, или дори заради навлизането на електромобилите, както и за това, че технологиите се развиват в контекста на повишаване на електропотреблението“, посочи той.  По думите му световните тенденции също са категорично насочени към развитие на добива на електроенергия от ядрени мощности. „АЕЦ „Белене“ трябва да се възроди.

Международната агенция преди седмица каза, че Китай до няколко години ще изпревари САЩ и ще стане най-големият потребител на ядрена енергия. Отделно,  шест или седем държави в Европа в момента имат планове за изграждане на ядрени реактори, включително нашата съседка Румъния. Унгария строи два нови реактора, Финландия също. Около 50 нови реактора в света се подготвя да бъдат построени само през тази година. Светът очевидно върви в посока на развитие на ядрената енергетика“, заяви Проданов.

Той подчерта колко несъстоятелни са тезите за проблем, че технологията за АЕЦ „Белене“ е руска и отбеляза, че в момента по целия свят от „Росатом“ се изграждат 19 реактора, някой от които на територията на Европа, в държави като Унгария и Турция.

Лидерът на АБВ изтъкна, че въпреки мораториума, в момента има инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“ и заяви опасение, че ако не изградим централата, ще застрашим националната сигурност. „Имаме три инвеститорски консорциума, които са заявили интерес към този проект. В Турция, където икономиката се развива, градят няколко ядрени централи, включително и до нашата граница.

Да, твърди се, че те са на стойност над пазарната цена. Но ще излезнат на печалба, когато ние затворим нашите ТЕЦ-ове, което е неизбежно, понеже е наш ангажимент по „Парижките споразумения“. Предстои ни проблем, който ще ни дойде до главата и тогава буквално нашата енергийна сигурност ще зависи от Анкара. Не знам дали на някого това му е изгодно. Дали е хубаво да им даваме на политическата партия, която управлява в Турция и директно заявява, че части от нашата територия са османски вилаает, ключа от „националния си трафопост“. Ако това се случи, някой трябва да носи отговорност“.

„Целта на изграждането на АЕЦ „Белене“ е на първо място да продаваме електроенергия на нас самите, а после да продаваме остатъка на Турция, Румъния и други държави. Всъщност, като вземем предвид  доклада на БАН, който  е поредица от анализи, както и доклада на HSBC от 2012 година, който също потвърди, и то преди да се финализират „Парижките споразумения”, че на Балканите ще има недостиг на базови мощности, картината е ясна. А има и доклад от Международния институт на Виена по управление на ядрените знания, който също посочва необходимостта от нова ядрена мощност в България“, каза председателят на Алтернатива за българско възраждане.

В страни от темата Константин Проданов бе призован за коментар и по отношение на казуса с продажбата на ЧЕЗ. „Имам чувството, че сме във времената на Османската империя, където каквото и безобразие да стане,  винаги го отнася везирът, а никога султанът. В България в момента има абсолютно същата система. Никога не е виновен този, който взема решенията.

От лъвчетата до това дали на съседа капчука му ви прави проблеми, та до ядрената енергетика. Очевидно е, че в случая със сделката с ЧЕЗ става дума за гигантски проблем. Това е и гигантски монопол и случилото се няма как да стане без знанието на премиера. Затова се присъединявам към хората, които смятат, че той използва поредния бушон в лицето на Теменужка Петкова“, посочи той.

По думите му тезите, че държавата не бива да се меси в отношения между два частни субекта са несъстоятелни. „Първо,  защото ЧЕЗ на практика е собственост на държавата Чехия. И второ, защото в редица страни в ЕС има подобни механизми за контрол, които не позволяват спекулации с бизнес сделки, особено такива касаещи и националната сигурност.  Другият голям проблем е, че държавата преди време се изтегли от тези дружества.

Така че в момента няма контрол върху това, какво се случва с тях. Последните 33 процента от ЧЕЗ се продадоха по време на първото правителство на Борисов и то на доста занижена цена в сравнение с това, което виждаме като продажба в момента. По този начин „държавата“ сама си е вързала ръцете за да не може да влияе, а сега ни казва, че не може да се меси в частна сделка“.

Проданов бе категоричен и, че закъснелите намерения на управляващите да направят проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ няма да доведат до нищо конкретно, както това се е случвало вече много пъти. „Както проверките не доведоха до нищо, когато проверяваха кой купи „Дипломатическия клуб“ в Бояна, както когато проверяваха кой купи „Булгартабак“. Това са проверяващи органи, които са с ръководители, назначени от господин Борисов, който очевидно е наясно и със тази сделка за която говорим.

Но тук първо трябва да си зададем въпроса, защо изобщо сме продали тези държавни дружества, особено при положение, че в много други страни те са държавни, а не частни. Второ, те са печеливши през тези години до момента, защото именно държавата ни им е гарантирала норма на възвръщаемост. Трето, те станаха пословични с надписването на сметки, с претендиране за инвестиции, които не са направили. В крайна сметка, ако си спомним, възмущението от тях  свали и първото правителство на ГЕРБ“, заяви още лидерът на АБВ.

Той припомни, че ЧЕЗ е продадена за сума около 280 милиона през 2004 г., а след това остатъчните дялове са продадени за още около 80 милиона. Сега цената на компанията е 320 милиона евро, като междувременно 15 години компанията е прибирала гарантирана печалба върху годишен оборот от 1.5 милиарда лева. „Това е много сладък бизнес. Той буквално е бил харизан в ръцете на чужда държава, защото ЧЕЗ не е частна компания.

Тя е държавна компания, която очевидно се справя добре, когато някой и гарантира възвръщаемост. Всеки би искал така. Да му кажат, че му гарантират печалба по 10 процента на година. Това е национално предателство“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *