Доктор Тинка Троева системно е нарушавала Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това е мотив за нейното освобождаване, се посочва в съобщение от Министерство на здравеопазването, след като вчера стана ясно, че шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина доктор Троева е била уволнена.

От Министерство на здравеопазването посочват и че Троева е нарушавала и реда за издаване на формуляр S2, както и регулярно е заобикаляла ясно разписани процедури.

Проверката на МЗ установява и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД.

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Днес освен предвидените 43 случая е трябвало да се разгледа и един спешен случай

Заповедта за уволнението на шефа на Фонда за лечение на деца е подписана от министъра на здравеопазването вчера. Стана ясно обаче, че самата Троева не е подписала заповедта си, което предвещава и съдебна битка. Сигнал е изпратен до прокуратурата.

Със същото съобщение от МЗ посочват и името на новия шеф на Фонда за лечение на деца – д-р Мариета Райкова.

Припомняме, Тинка Троева стана директор на Фонда за лечение на деца, след като предшественикът й проф. Владимир Пилософ напусна по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Самият Пилософ обаче пое Фонда, след като ГДБОП и прокуратурата влязоха във фонда и обвиниха предишния директор Павел Александров в корупция и престъпления. Сред обвиненията, които излязоха в публичното пространство тогава бяха именно, че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки че това е можело да става в България, както и че е подписвал формуляра S2, за който е обвинена и д-р Троева.
И до този момент не е ясно точно обвинението, което е повдигнато на Александров и две служителки в администрацията на фонда.

Спецсъдът върна делото срещу ексшефа на Фонда за лечение на деца

Спецсъдът върна делото срещу ексшефа на Фонда за лечение на деца

Имало противоречия в обвинението срещу Павел Александров и компания

Паралелно се осъществи и промяна в правилника за дейността на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, както и се подмени и състава на съвета.

От Министерство на здравеопазването посочват като пример за нарушаване на процедурата от страна на Тинка Троева случай на дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.

Успешно трансплантираха бъбрек на 9-годишния Байрям

Успешно трансплантираха бъбрек на 9-годишния Байрям

Детето се чувства добре

Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.
В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

Здравният министър подписа за лечението в чужбина на малкия Байрям

Здравният министър подписа за лечението в чужбина на малкия Байрям

Министерството поема всички разноски по лечението

Припомняме още, че около случая с малкия Байрям, който също се нуждаеше от трансплантация и замина по спешност в последния момент, също имаше коментари дали може операцията да се извърши в България.