На 17 септември отбелязваме Деня на град София и почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света.

Днес столицата на България чества за пореден път своя празник.

Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1999 г.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите дъщери. Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример.

Мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос.

Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества.

Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов само на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи.

Това разярило Адриан и  една по една ги подложил на мъчения. Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си.

Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си.  И трите станали мъченици. След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога.

За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция.

В община Враца най-много са именниците, които се наричат Надежда – 257. Следващото по популярност име с празник на днешния ден е София – 75. С името Вяра са 55 врачанки, а с името Любов – 11.