768x432RGRERREGF

Урок за политици от Малкия принц

 

g_chaldykov
Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

В книгата си „Малкият принц“ (1942)  големият песател-и-пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери написа: „Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят. Деца, внимавайте с баобабите! На планетата на Малкия принц, както на всички останали планети, имаше полезни и вредни растения. Значи и полезни семена за полезни растения и вредни семена за вредни растения. Но семената са невидими. А на планетата на Малкия принц имаше и страшни семена – семената на баобабите. Почвата на планетата бе заразена с тях. А ако човек се остави прекалено дълго на баобаба, никога вече не може да се отърве от него. Той задръства цялата планета. Корените му се вплитат в нея. И ако планетата е мъничка, а баобабите – многобройни, тя просто загива“.

 
Заменям „страшни семена – семената на баобабите“ със „страшни семена – семената на политиците“ и продължавам урока на Малкия принц.

Изминаха осемдесет и две години, откакто Сент-Екзюпери написа, перифразирам: „Хора, внимавайте с лошите политици! На планетата Земя, както на всички останали планети, има добри и лоши политици – полезни семена се посяват от добрите, а вредни семена – от лошите. Ако човек търпи прекалено дълго  лошите, никога вече не може да се отърве от тях. Те задръстват Земята. Корените им се вплитат в нея. И понеже Земята е мъничка, а лошите политици – многобройни, тя просто може да загине“.

„Това е въпрос на дисциплина – каза ми по-късно Малкият принц. „Трябва редовно да изскубваме баобабите, веднага щом ги разпознаем сред добрите растения, на които много приличат, когато са съвсем млади. Когато броят на лошите политици прогресивно се увеличава, настъпва катастрофа. Лошите политици са като баобабите за планетата Земя. Затова като пиша за тях „ме вдъхновява чувството за нещо неотложно“. Защото отстраняването им е много полезно за Земята и хората“ – глокално (дума, въведена от големия учен Рено Дюбо, който през 1972 г. в ООН произнесе:Think globally act locally).

Знам една хубава страна, в която живеят много добри, но прекалено търпеливи хора, които не обръщат внимание на 240 парламентарни баобаби – безспокоя се, че тази хубава страна може да загине. И си спомням песента Blinded by Science на британско-американската рок група Foreigner:
Тревожа се за света, в който живеем,
разтревожен съм от целия този безпорядък.
Чудя се на всички лъжи, които прочитам,
чудя се накъде ни води тази лудост…..

Тогава, попитах Махатма Ганди „кои са факторите, които унищожават света?“. И той ми отговори: Политика без принципи, богатство, придобито без работа, знания без душа, бизнес без морал, наука без човечност и молитва без благодарност.

Господа политици от НеоКонституционна Ротационна Сглобка (НКРС),  това се отнася и за вас – юпита от Харвард, първоначално лансирани от президента Радев, след това сглобени с „изчегъртваните“ ГЕРБ-СДС, правят по щатски каквото си щат – САЩисват държавата ни. Но нали всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън (Матей 7: 19).

И преди, и сега, хипотезата на д-р Чезаре Ломброзо за „родения престъпник” се отнася и за някои страни. Например, Франция се готви да изпрати  елитен батальон в Украйна, но „в такъв случай светът ще бъде на крачка от Трета световна война, от която никой не е заинтересован“. – заяви руският президент. В България има многонационална бойна група на НАТО. А край  Констанца, на  62 км от северната ни граница, се строи най-голямата база в Европа на НАТО. Малко българи, обаче, реагират критично на това, както и преди не реагираха на съветските танкове в Будапеща (1956) и Прага (1968), на войната на САЩ във Виетнам (1955-1975), на войната на СССР (1979-1989) и на САЩ (2001-2021) в Афганистан, на войната на САЩ в Ирак (2003)…  толкова много войни и толкова малко протести!

Господа министри, във войната Русия–САЩ/ЕС, водена на територията на Украйна, са убити стотици хиляди украинци и руснаци. Не усещате ли, че Черно море мирише на война, за която и вие усърдно ни подготвяте – и българи ли искате да бъдат убивани?!

Затова, най-важният императив сега е: не чупете „златния мост на диалога“ (урок на древните китайски пълководци) и не въоръжавайте воюващите! Най-важният геополитически въпрос е: има ли място по света, в което намесата на Варшавския договор или НАТО да е донесла сигурност, мир и благоденствие? – въпрос, който ако се зададе на „Поетът“, както е наричан Данте, той ще ни срещне с пантера, лъв и вълчица, трите звяра – символи, съответно, на похоттагордостта и алчността, описани в неговата поема La Divina Commedia – Inferno (Божествена комедия – Ад).

Човекът е единственото същество на Земята, което убива ближния си. Рикушет от палеолитната памет на ловеца, от библейската памет на Каин? Изява на „волята за власт”  – синдром на Макиавели-Ницше-Фуко? Природата или средата (Nature or Nurture), Y хромозомата или мемите? Или и двете са причина за съществуването на Homo necans recens (съвременният човекоубиец)

Perpetuum mobile

Каин уби Авел.

Ромул уби Рем.

Англичани убиваха африканци, индийци, аборигени.

Американци и канадци убиваха индианци.

Белгици убиваха конгоанци.

Испанци убиваха инки и кечуанци.

Турци убиваха българи и арменци.

Руснаци убиваха руснаци, българи убиваха българи.

Германци убиваха евреи и цигани.

Руснаци и американци убиваха афганистанци.

Американци убиваха виетнамци, иракчани и либийци.

Украинци убиват руснаци, руснаци убиват украинци.

Палестинци убиват евреи, евреи убиват палестинци.

Демоцид, екофагия –

gray goo.*

Тъжно, много тъжно!

––––––––––––––––––––––––––––––

* Терминът gray goo (grey goo) е въведн от нанотехнолога Eric Drexler в неговата книга Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology, публикувана през 1986 г. Gray goo е хипотетичен сценарий за края на света посредством молекулни самовъзпроизвеждащи се нанороботи, които изяждат биомасата на Земята – затова сценарият е наречен „Екофагия“.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *