Coronavirus in Bulgaria Female Doctor Portrait hold protect Face surgical medical mask with Bulgaria National Flag. Illness, Virus Covid-19 in Bulgaria, concept photo

Промени или илюзии?

 

Боливийска приказка за един неканадец

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

Преди повече от 40 години Радой Ралин написа „Пушенето е стаж за импотентност“. Тъй като това е научно-обоснована мисъл, през 1982 г.  написах “Радой Ралин е прав”, публикувано на първа страница във вестник „Народна култура“. Написах и „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами“ – в списание „Здраве“. След като бяха публикувани, студентките започнаха да гледат подозрително момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето.

Добре е и вие да ги последвате – така ще увеличите половия си стаж, няма да бъдете млади полови пенсионери и ще премахнете един от големите рискови фактори за вашето  здраве – тютюнопушенето. Учени хора  установиха, че спиране на пушенето  увеличава синтеза на азотен оксид (nitric oxide – NO), който се произвежда от клетки на организма и разширява пещерните тела на мъжката полова сила, което означава естествена виагра, ерекция – “изправен човек” (Homo erectus). Ако и сега още се колебаете и не спрете пушенето, то ще бъдете едни големи буриданови магарета, които при наличието на толкова хубави жени, ще умирате от полов глад. И от болести – сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, рак на белия дроб.

Преди повече от 30 години в САЩ, държавата се вслуша в съветите на лекарите и започна силна атака срещу тютюнопушенето. Сега и срещу електронните цигари. Именно лекарите и учените хора първи спряха да пушат и така допринесоха съществено за американския успех срещу пушеното. Сега в тази страна пушат необразовани и бедни хора.

Напомня ми за лекцията на боливийката, тогава – през 1980-те – студентка по медицина, сега д-р Нели Миранда. Във Варна и Бургас тя разказа, че сутрин вождът на едно кечуанско племе казвал на своите хора “Не лъжете, не крадете, работете!” И хората му отговаряли “И ти също!”

Това “и ти също” сега се отнася за българските политици, които усилено пропагандират кандидатурите си за депутати, президенти и помощник-президенти. Пропагандират, но продължават да лъжат, че са почтени и демократи и, че продължават промените.

Продължават илюзиите всъщност. Колко почтени са търсещите почтени? И Proviotic на един  неканадец не е ли всъщност Pronecrotic в българската политика?

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *