1b7d0a2839a7eb0bab2ee5874fdb5006

ПАК ЗА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ!!!

За мен МАКЕДОНИЯ е наименование на географска територия, разделена на три части Пиринска, Егейска и Вардарска. Съгласно изследване на Българската Епархия, още през Османското владичество и Карнегиевата анкета след това, територията се определя като БЪЛГАРСКА съгласно броя на населяващото я население от различните нацоиналности!
След различните войни, освободителни, съюзнически, съседски и световни, чрез договори, писани главно от „ВЕЛИКИТЕ СИЛИ“ е раздадена на България – първата част, на Гърция – втората и на Сърбия – третата!! Тази несправедливост въдвори враждебност, а не мир между съседните страни!! През 1941 година, лошо беше, че чрез Хитлеристка Германия ни беше придадена цялата на нас и я администратирахме до приключване на Световната война, когато пак по международен договор бяхме върнати в старите си граници.
В сегашно време обстановката е сложна и заплетена! Вардарска Македония сърбите не успяха да я присъединят към себе си, ката своя провинция, а като отделна Македонска република с население, не българско, а македонско /нова нация/! След разпада на Югославската федерация, тази вече нова и би следвало независима държавица, вече с ново име „Репулика Северна Македония“, пожела да влезе в НАТО и Европейския съюз, при което се задължава да спазва специални правила и закони!
В НАТО беше приета без съпротива от страните членки, но беше спряна за ЕС с ВЕТО от наша българска страна, поради съществуващи проблемни въпроси, които не пожелаха да решат, тъй наречените „македонци“!!! Премиерът им Заец, родом от чисто българския град Струмица е начело в битката за преодоляване на тези пречки. По разни чуждестранни медии дава интервюта с разнообразни становища. Тези дни даде интервю и в наша медия ръководена от негов земляк, произхождащ от Вардарска Македония, пред чийто въпроси, не беше възможно да шекалкави или да лъже! Трябваша да говори истини, които ги знаят, но премълчават и съзнателно заблуждават своето младо население!!
Намерих време и изслушах това знаменателно интервю, което ми хареса но много показатели. Разбрах, че ще предизвика вълнение в родината му и ще има положителен ефект в развитието на взаимоотношенията му с нашата държава.
Развълнуван и въодушевен от това и други събития и като българин от Пиринска Македония, реших да направя няколко предложения, които следва да се направят от нашата българска страна. Те са:
1. Да призовем българите във Вардарска Македония да се активизират, като разчитат на наша всестранна помощ;
2. Нашето Народно събрание да излезе с решение всички лица, които притежават лични документи, в които са определени за македонци, да се признаят за българи без всякакви други писмени доказателствма! Когатно пожелаят тези лица могат да се снабдят по нормативните правила в държавата ни да се снабдят с български такива. Така ще се избегне съществуващия много груб ПАРАДОКС, да не признаваме македонска националносту а да искаме да доказват тези хора, че не са такива, а българи с много трудни и скъпи документи;
3. По закона за малцинствата в РСМ, да се разреши отварянето на чисто български училища, където да се учи на български език по доставени безплатни учебници от България. Такова предложение е направено вече от град Делчево, срещу Благоевград, където населението се е записало 70% българско;
4. България, чрез съществуващите наши културни центрове там, да предостави пишещи машини и клавиатури за компютри на всички желаещи да четат и пишат на родния им български език.
5. Да се организират специални радио и телевизионни предавания за населението на РСМ.
6. Има и много други неща за вършени, които оставям на официалните лица и институции.
инж.Иван Бухов
Print Friendly

Автор: инж.Иван Бухов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *