viber_изображение_2019-08-09_21-59-14

МАРКСИЗМЪТ НЕ Е АКАДЕМИЧНА, А Е РЕВОЛЮЦИОННА ПРОЛЕТАРСКА НАУКА?

Уважаеми читатели,в дните на реконструкция на сайта,редакционната на поща е препълнена с информации,коментари,становища-материали от най-различен характер.

Благодарим на всички,които ни се доверяват и се извиняваме предварително,че не сме в състояние да публикуваме бързо всичко,което сте ни изпратили.

По-долу е един от получените коментари,който публикуваме заради неговата полемичност и възможност за размисъл и дискусия:

Един от активните участници в левия дискусионен клуб в Интернет – Б. Д. – заявява, че наука имаме тогава, когато се изучава и прилага на практика и че днес в никой български университет не се изучава марксизма. Излиза, че днес няма марксистка наука, както и хора, които да я изучават и прилагат на практика.

Заявителят на горното становище пропуска два основни факта.

Първият е, че марксизмът не е академична наука, а е революционна работническа /пролетарска/ наука. Тя е създадена и се развива не в академичните среди на буржоазното общество, предназначението на които е да обслужват това общество, а извън тях, в отричащите го среди, борещи се за неговата замяна с ново комунистическо общество. Именно тези революционни среди прилагат марксизма на практика. Поради това да се иска от буржоазията да развива марксистката наука в академиите и университетите и да допусне нейното изучаване от студентите и прилагане на практика, означава да се иска от нея сама да затяга примката на бесилката около врата си. В такива случаи един наш колега казваше: „Да не я е таковал луд!”.

В академичните заведения буржоазията въвежда развитието и изучаването на  политология, социология, психология и други подобни буржоазни науки, изучаващи отношенията между отделните буржоазни групи в обществото, но не и отношението между класите.

Вторият е, че не само днес, т.е. след 1989 г., но и преди 1989 г. марксизмът не се развиваше в академиите и университетите и не се изучаваше от студентите както в частнокапиталистическите, така и в държавно-капиталистическите страни, въпреки че последните се представяха за комунистически, в т. ч. и в България. Това което се развиваше и изучаваше в тях под името „марксизъм-ленинизъм”, а преди това като „марксизъм-ленинизъм-сталинизъм”, беше един бюрократично-буржоазен сурогат , отклоняващ народните маси от борбата за създаване на действително комунистическо общество.

Марксизмът е научният комунизъм, който представлява теоретично обосноваване на борбата за създаване на комунистическо общество. А то е гражданско общество на самоуправляващите се въоръжени и свободни от експлоатация хора. Той е наука за закономерностите  на класовата борба на работниците и служителите и на комунистическата революция за построяване на социализма и на комунизма.

Комунистическата наука е създадена през 19-ти век от К. Маркс и Ф. Енгелс. Тя се развива през 20-ти и 21-ви век заедно с развитието на капитализма и на борбата на работниците и служителите с него през този период  от учени-изследователи извън академичните среди. Същите биват преследвани, затваряни и избивани от господстващата в обществото буржоазна класа чрез нейните органи за насилие. Тази наука се развива в непрекъснат сблъсък с дребнобуржоазните опортюнисти, стремящи се да я изопачат и пригодят към своя начин на живот и своите класови интереси и да я направят приемлива за буржоазията.

Изследователската научна комунистическа дейност се  извършва извън академичните среди от лица, свързани с революционната работническа класа и подкрепящите я прогресивни служители, отдали се на комунистическото дело. Опитът от 20-ти и нечелото на 21-ви век показва, че най-задълбочени и точни анализа и изводи за случващото се в капиталистическото общество и принос за развитието на комунистическата наука и революция се извършва от лицата, произлизащи от работническата класа и имащи пряко наблюдение върху процесите в капиталистическия обществен производствен процес и върху между класовите отношения.

Изучаването на научния комунизъм винаги е ставало и ще става извън образователните буржоазни институти чрез самообразование, участие в кръжоци, семинари и пр. от студенти, леви интелектуалци, работници, служители , гимназисти и пр.  Само чрез създаване на марксистки кадри от революционни интелектуалци, които да са в състояние да образуват устойчиво ядро, може да се изгради марксистка партия, която да ръководи борбата за завоюване от комунистическата наука на общественото съзнание, за победа на комунистическата революция и за изграждане на комунистическо общество.

07.1921 г.

Българско марксистко движение /БМД/; ЦИПБО

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *