Ninova_photo2_6.12(1)

Кристиан Вигенин: Център на новото силно ляво трябва да е БСП

Трябва да покажем на младите, че лявото е перспективно, заяви социалистът

 

Vigenin_photo„Причината лявото да е в криза е свързана с кризата в политическия процес в България. Почти всички, включително и водещите политически формации, не са толкова идеологически базирани, а са лидерски партии, много често с популистки уклон. Това не дава възможност за истински идеологически сблъсък там, където лявото може да си покаже своята сила.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин по радио “Фокус“.

По думите му в тази ситуация левицата трябва да търси тези решения, които са важни не толкова за самата партия и за лявото като цяло, а важни за България. „Страната ни има нужда от силна лява политика, а за да се реализира тя, трябва да има силна лява партия, която да може да печели избори“, категоричен е той.

Според Вигенин наличието на различни формации, които търсят пътя напред показва, че усилието на БСП за широко ляво обединение е споделено. „Тоест всеки, който се чувства, че споделя левите виждания търси начините, по които лявото да стане отново силно. В този смисъл нашите действия са еднопосочни, въпреки че към този момент изглежда, че се конкурираме“, посочи той.

„Това е процес, който ще продължи още малко, докато се видят очертанията на едно ново силно ляво, в център на което трябва да бъде БСП. Ние сме единствената лява партия в парламента, която има реални възможности за влияние. Ще търсим начин как да бъдем едно цяло, без всеки от участниците да загуби своята идентичност“, каза още зам.-председателят на левицата.

Вигенин очерта част от идеите на БСП, които наскоро започнаха своята реализация – безплатните детски градини, безплатни учебници за учениците, подкрепата за децата, майчинството за втората година. „Тези предложения са изконно леви, тъй като десницата не обръща внимание на въпроси като равния старт. Ние искаме учениците да имат равен достъп до образование, независимо от възможностите на техните родители. В България има голямо разделение между бедни и богати и един от начините тази ножица да се затваря, е чрез образованието“, убеден е той.

Във връзка с проведената в парламента дискусия на тема: “Левицата в България – идеи, програми, политики“ Вигенин коментира: „Това е процес, срещата в петък беше само началото. Започваме поредица от такива публични дискусии, при които ще се фокусираме върху различните политики на левицата“, обясни той и допълни, че този по-активен старт е свързан с предстоящия Конгрес през февруари.

„Там ще обсъдим основните посоки на новата ни програма. Имаме решение, че тя ще бъде приета на общопартиен референдум, тоест всеки социалист ще може да гласува дали я приема или не“, каза още той и допълни, че по този начин очакват много хора да се припознаят като ляво мислещи, дори и в момента да не се определят като такива. „В тези процеси се надяваме и да стигнем до по-младото поколение и да им покажем, че лявото е перспективно и то може да даде друг поглед за развитие на страната“, допълни Вигенин.

По думите на социалиста тези дискусии имат за цел доколкото е възможно да затворят вътрешните противоречия в партията, които са повече на личностна основа. „Също така да се опитаме да увлечем и широкото ляво, което се представлява от различни формации, организации и групи, които искат истинска промяна в България. Ако усетят силата, която бихме имали заедно, мисля че ще има силен синергичен ефект, който да засили като цяло политическото представителство на левицата“, заключи Кристиан Вигенин.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *