Illustrative picture of coronavirus vaccine under trail

До кога ще унижават личните лекари!?

Красимир Косев

Вече няколко месеца сме свидетели на брутално и унизително отношение към общопрактикуващите лекари.Искрено съм учуден,че все още те почти безропотно приемат странната инквизиция,на която ги подлагат Здравното министерство и областните служби на РЗИ.

Сигурно се досещате,че става въпрос за разпределението и даването на нищожни дози ваксини срещу Ковид-19.За целта с информация и дори без такава,нещастните лични лекари се редят на опашки пред вездесъщите РЗИ,без да знаят,колко и дали изобщо ще получат няколко флакона с ваксини.За избор на вид ваксина изобщо не може да става въпрос,а чакането се повтаря и няколко пъти в седмицата.

Това чакане ,като за маслини преди години, в дъжд,сняг,вятър или слънце ,обикновено става извън чиновническото убежище,където добре платени ръкавелковци,раздават васкините на успелите да стигнат до тях.Оказва се,че и за това благодеяние чето  са нужни подходящи връзки и референции,в противен случай опитът за получаване на ваксина е неуспешен.

Не е тайна,че личните лекари не достигат,че са натоварени,че много от тях са на възраст от 60 до 80 години.За да дойдат до Белия дом на областните РЗИ ,повечето от тях заключват кабинетите си ,пациентите им остават без услугата ,за която плащат осигуровки,натоварва се Спешната помощ,а понякога отсъствието им е и фатално.

Ние ,днешните или утрешни пациенти гледаме ,слушаме или четем по медиите за тази странна вакханалия за нещо ,което само за ден-два може да бъде подредено.Гледат,слушат и четат и началниците по хоризонтала и вертикала на здравеопазването ни,областни управители,кметове,партии,депутати и кандидати за депутати за това отношение към собствените си лични лекари!

В този случай,когато „съответните органи“ и техните „лица“ и други части на тялото, спят зимен сън и през пролетта ,инициативата следва да се вземе от гражданското общество,за което все по-често ще говорим занапред.

А нещата са толкова прости.Видяхме как с автомобил за кремвирши могат да се карат ваксини.Има и хладилни возила,които могат да се използват.С няколко такива автомобила за няколко дни ваксините могат де се доставят в кабинетите на личните лекари.По този начин те няма да идват от десетки километра ,да чакат с часове и да се връщат с празни чанти….

За мен е учудващо мълчанието по този въпрос на Асоциацията на личните лекари,на областните управители,на кметовете ,а и на много медии,които приемат тази „организация по раздаването на ваксините“ за нормална.Друг е въпросът за липсата на ваксини,за страдащите и болни хора,за многото смъртни случаи от вируса,а и не само от него.

Мисълта ми е и написах това,че все от някъде трябва да се започне,но и да не се спира докато започнем да се чувстваме европейци не само по лични карти!

……………………………………………………………………

Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната РЗИ.

До напрежението се е стигнало след дълго чакане на опашки за ваксини и заради липса на организация от страна на джипитата, казват от Здравната инспекция. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението,съобщи на 27 април Нова телевизия:

Лични лекари с протестно писмо заради ваксините

„Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице! РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога – дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги.

Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната й структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава.

Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса”, заявиха в официална позиция от РЗИ.

На 27 април пред Здравната инспекция за ваксини не се е явил нито един личен лекар, казват още от СРЗИ.

Print Friendly

Автор: Красимир Косев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *