Първото заседание на 45-то Народно събрание ще се проведе на 15 април. 

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква от 9.00 часа на 15 април 2021 г., първо заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание.

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник, посочват от пресцентъра на президентството.

От там съобщават за указа само часове, след като в Държавен вестник бяха обнародвани решенията на ЦИК решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се обявяват резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.

Вчера в първия си коментар за изборите държавният глава увери, че няма никакво намерение да бави процедурата.

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Той посочи, че няма никакво намерение да бави процедурата

Припомняме, според окончателното разпределение на мандатите в 45-ия парламент, обявено от ЦИК, мандатите се разпределят:

ГЕРБ – 75 народни представители,

„Има такъв народ“ – 51 народни представители,

БСП – 43 народни представители,

ДПС – 30 народни представители,

„Демократична България“ – 27 народни представители,

„Изправи се! Мутри вън!“ – 14 народни представители.

Първото заседание на парламента се ръководи по традиция от най-възрастния избран депутат, в случая това ще бъде Мика Зайкова от ИТН.

На новите депутати предстои да конституират по процедура парламентарните група – шест на брой, според изборните резултати.

Както и да изберат председател и зам.-председатели на Народното събрание. Именно това се очаква да бъде и първият сблъсък между парламентарните формации. Най-голямата група, в случая тази на ГЕРБ, предлага номинация за ръководител на парламента, но гласуването трябва да събере мнозинство. Тази сутрин от думите на Даниел Митов стана ясно, че ГЕРБ са склонни на разговори за това кой да бъде председателят на Народното събрание.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента въпреки че бяха избрани.

Най-много откази има от листите на ДПС – 9, сред тях евродепутатът Искра Михайлова и кметът на Кърджали Хасан Азис.Трима депутати от листите на ГЕРБ-СДС също се отказаха, като сред тях е и лидерът на партията и настоящ министър-председател Бойко Борисов. Отказаха се и двама кандидати от „Има такъв народ“. 

Техните места се заемат от следващите в листите.

Какво следва:

Най-голямата парламентарна група получава първия мандат за съставяне на кабинет. Ако тя в срок от една седмица не успее предложи правителство и върне мандата, президентът го връчва на втората политическа сила. Ако и тя не успее, мандатът отива при трета парламентарна група – по избор на държавния глава.

Това означава – първи са ГЕРБ, втори ИТН, коя ще е третата ще се разбере допълнително.

Всички предложения за правителство трябва да съберат 120 гласа подкрепа в Народното събрание. При настоящото разположение на силите и големите на парламентарните групи на ГЕРБ не им достигат 45 гласа, а на ИТН – 68, за да са сигурни, че ще могат да утвърдят правителството, което предложат.

Ако се стигне до невъзможност да бъде сформирано правителство и нито един от мандатите не бъде реализиран, то държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и назначава нови избори, които трябва да се проведат в срок до два месеца.