ГЕРБ запазва лидерство от 31.5%, следван от БСП с 29.6% от решилите да гласуват. Това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания.

Социолозите коментират, че няколко малки дистанции в електоралните позиции на партиите задават поредица от неизвестни за изхода на предсрочните избори. Със силно сближен резултат е разликата, с която двете водещи формации – ГЕРБ и БСП, влизат в кампанията.

Социолозите констатират лек спад на ГЕРБ за последния месец. Партията по-съществено губи симпатиите на средните поколения.

БСП пък бележи лек ръст и укрепва позициите си в най-малките населени места. Данните показват, че доверието към партийните лидер Бойко Борисов и Корнелия Нинова остава на равнището отпреди месец – 31.9 % за Борисов и 25.3 % за Нинова.

От агенцията отбелязват, че предизборната кампания е периодът, който ще покаже в каква посока ще се развият малките дистанции и какви възможности за сформиране на управленско мнозинство ще са налице след изборите.

Нагласите на избирателите потвърждават тенденцията към коалиционно управление, като двупартийна формула изглежда все по-малко вероятна. Водещите партии са силно несъвместими заради сериозните идеологически, политически и геостратегически различия. Крайно неустойчива би била коалиция, базирана на подобна основа.

Социолозите коментират, че парламент, съставен единствено от първите пет формации ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство.

От „Алфа Рисърч“ констатират силна поляризация на обществените нагласи, висока готовност за гласуване и поредица от малки дистанции, които задават голяма интрига за изхода от парламентарния вот.

Като трета сила в надпреварата влизат Обединените патриоти. Те получават 10.8 % от решилите да гласуват. Негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията се отразяват вътрешните противоречия, които са довели до напускане на техни доскорошни депутати. Лидерите губят по около 5 пункта доверие.

Според социолозите подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията „Воля“ на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Желанието си да гласуват за ДПС към момента заявяват 6.8 % от решилите да гласуват. 5.7 % е подкрепата, с която партия „Воля“ стартира кампанията.