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

ТЮТЮНОПУШЕНЕ ИЛИ ЗДРАВЕ, НЕ ИЗБИРАШ САМО ТИ

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков*

От хуманитарен, икономически и национален аспект,  здравето е

най-ценният капитал за всяка страна на планетата Земя.

 

През 1980 г. Радой Ралин написа поредния си афоризъм: „Пушенето е стаж за импотентност”. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах „Радой Ралин е прав” – вестник „Народна култура” публикува статията на първа страница. През същата година списание „Здраве”публикува моя девиз: „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами”. Вярвах, че това звучи по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами” – тогава апел на Световната здравна организация. (След като „Тютюнопушене или полова сила” бе публикувано, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето.)

Най-разпространените и убийствени болести за човека през последните 40-50 години са незаразните (неинфекциозни) болести (non-communicable diseases).От тях, на първите места -сърдечнометаболитни, ракови, белодробни и невродегенеративни болести. Те, в голяма степен, са  болести на стила на живот (lifestylediseases). Предизвикани са от действието на различни рискови фактори. Едни от тях са свръхконсумация на мазнини и сол (натриев хлорид), тютюнопушене, занемарена физическа активност, ниска здравна култура – така те ни отмъщават с инсулти, инфаркти, злокачествени тумори, деменция и/или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от ХОББ. Около 300 000 души в Европа умират ежегодно от тази болест. ХОББубива годишно повече хора, отколкото рак на гърдата и рак на белия дроб, взети заедно. В България страдащите от ХОББ са над половин милион души. Повече за ХОББпише в книгата „ХОББ- разказана за пациенти“на професор  Коста Костов – началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София.

Българските политици трябва най-после да осъзнаят, че стабилност, базирана на здравето, образованието и науката, е ефективният подход за подобряване на жизнения и културен стандарт на народа – другото е популизъм, „светло бъдеще“, утопия.

На този болезнен демографски фон, ето какво пак се случва у нас и в чужбина.

Заместник министър-председател, отговарящ за демографията:

Да се отмени забраната на тютюнопушенето в ресторанти, кафенета и други затворени обществени места.Която действа със закон от юни 2012 г.

Сократ:
Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най голямото незнание.

Centers for Disease Control and Prevention:

През 2016 г. в САЩ има тридесет и седем милиона и осем стотин хиляди (37.8) пушачи.

Trust for America’s Health:

Две хиляди долара повече годишни разходи за здравеопазване на пушач, отколкото на непушач.

Годишен разход за здравеопазване на американските пушачи/2016:

37.8 милиона пушачи х 2 000 долара = 75.6 милиарда долара

Учителят каза(MagisterKostovdixit):

Пациентите са необразовани или искат да бъдат такива за своята съдба, краткият им живот завършва с дълга и мъчителна смърт. Съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечение на ХОББ. При правилна и навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ води до значително намаляване на задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно се повишава качеството на живот. Никой пушач не може да предвиди дали ще се разболее и доколко тежко. България е страна, в която трудно се справяме с тази проблематика, ето защо българите сме на 3-то място по тютюнопушене в Европа.

Това е другото условие за здрав бял дроб – никога, ама никога да не се докосваме до тютюна. 80% от болните с ХОББ са пушачи, 80% от болните с рак на белия дроб също са пушачи. Така че борбата с цигарите трябва да е безмилостна. А аз не спирам да повтарям, че ако човек пуши по една кутия на ден в продължение на 10 години, белия му дроб го чакат „черни дни“. Защото при толкова никотин и катрани е много вероятно да се разболее отХОББ или рак на белия дроб“ – императивен е Magister Kostov.

Мастер (както ме нарича проф. Костов):

Пропагандирането на нездравословен начин на живот трябва да се криминализира в страна, в която живеят малко повече от седем милиона, а през2016 г. са умрели 107 580 българи – един голям български град. Като разделим 107 580 на 365, се получава 294 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! А се раждат само 178 деца дневно.

ОБАЧЕ, ограничени в табакоцентризма и овладениотабстиненцията на тютюнохолизма си, някои публични личностивероятно (не) знаят, че в напредналите странипо света на пушачите се гледа като на недостатъчнообразовани и безотговорни към себе си, семейството и обществотохора.

Стига с клишетата на неолибералното общество, пропагандирано от наши и чужди постмодерни интелектуалци. Всеки освен права има и задължения в страната, в която живее – трябва да прави нещополезно за своетоздраве, зада я имапо-здрава и по-подуктивна България (като healthier and a moreproductive America).

От времето на Аристотел се знае, че когато се изрече MagisterKostovdixit, дискусиите приключват.И хората спират да пушат.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Председател на Българското дружество по клетъчна биология. Член на Международната академия на сърдечносъдови науки.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *