full screen background image
3(2748)

Подходяща ли е България за алкохолен туризъм

България често се споменава, като дестинация, подходяща за алкохолен туризъм поради ниските цени на алкохола. Дали това е така? Kак седим в сравнение с други популярни туристически дестинации и държавите в региона? На тези и на други въпроси отговаря изследването за цените на алкохола по света направено от екипа на туристическия сайт www.bgvakancia.com.

За целта на изследването са взети различни видове алкохол, от марки, които са популярни и се продават в цял свят. Така може да се сравнят цените на идентични продукти. Това са Johnie Walker – 0.700, Vodka Smirnoff red label – 0.700, Heineken beer 6 pack; Gin Gordon’s – 0.700, Bacardi Rum Bianco и шампанско Moet & Shandon Imperial Brut. Проучването обхваща над 70 държави. Информацията за цените е взимана от няколко източника във всяка държава, за да може да се постигне максимална достоверност на информацията за средните цени на дребно.

На пръв поглед, цените в България са наистина сравнително ниски. Например, бутилка Johnie Walker струва около 14 евра, което е под средната цена за цял свят – около 20 евра, и е далеч под най-високите: Норвегия (38 евра) и Исландия (48 евра). Погледнато регионално, в Сърбия и Румъния цените са по-ниски – около 12 евра за бутилка, но все пак по високи от Япония, където бутилка уиски е само 8 евра. В същото време, в Македония, Босна, Гърция и Турция, цените са по-високи – около 18-23 евра за бутилка.

При цената на водката, ситуацията изглежда малко по-различна. Тук България е сред държавите с най-ниски цени в Европа. В повечето балкански държави, включително и при нас, цените са около 9-10 евра за бутилка. Най-скъпо е отново в Гърция и Турция, където цената е над 15 евра. Един от изненадващите резултати е присъствието на Испания сред държавите с най-ниски цени – под 10 евра за бутилка. За държава, която е сред най-популярните туристически дестинации, тази цена е по-скоро изненада. С най-висока цена отново е Исландия, където бутилка водка е над 43 евра.

Бирата също е от важните напитки, които се консумират по време на туризъм. И тук цените са много различни – от под 5 евра в Чехия и Унгария до над 30 евра в Норвегия. България отново е сред държавите със сравнително ниска цена, по-малко от 7 евра, но Румъния и Испания са отново с по-ниски цени, под 6 евра за сет от шест бири.

В заключение, можем да кажем, че България по-скоро е подходяща за алкохолен туризъм. Освен че цените на алкохолите са сред най-ниските в света, цените на всичко останало съпътстващо престоя в България, също са ниски. Единствената държава, която може да се приеме за сериозна конкуренция в това отношение е Испания, но там цените на хотелите са на доста по-високи нива, в сравнение с България. При интерес, екипът направил проучването може да предостави всички данни от анализа.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *