333126e94cd8f900d259638c5a952d08

ПДИ: Има нужда от институция, отговорна за достъпа до информация

През 2015 година се забелязва напредък в достъпа до обществена информация, но все още не се приема идеята за създаване на специализирана институция, която да отговаря пряко за този процес. Това обявиха във вторник от Програма „Достъп до информация“ в своя годишен преглед на състоянието на достъпа до публична информация в страната.

 

„Няма кой да уеднаквява практиките по Закона за достъп до обществена информация. Всяко министерство си е губерния и работи само за себе си“, коментира ръководителят на правната програма на ПДИ адв. Александър Кашъмов.

 

Много често се случва така, че една институция може да откаже по определена причина информация на гражданин, който да заведе дело и да го спечели. Съдебното решение обаче не се разпраща до всички останали структури на централната и местната власт, за да узнаят, че не могат да отказват информация на това основание. В края на краищата става така, че години наред различни институции отказват информация с незаконни мотиви, защото не знаят за вече създадената съдебна практика.

 

Има и институции, които целенасочено отказват данни с незаконни мотиви, въпреки че са съвсем наясно с това. Такава институция е прокуратурата, която през лятото на миналата година отказа предоставяне на информация на Mediapool с мълчалив отказ. С подкрепата на ПДИ редакцията спечели съдебно дело и получи частичен достъп до исканите данни. Това дело беше отбелязано в отчета на Програма „Достъп до информация“ за 2015 година.

„Може Законът за достъп до обществена информация да е добър, но ако той не се прилага еднакво, няма особено значение“, коментира изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева.

Прокуратурата все пак не стърчи самотно като единствена институция, която отказва мълчаливо предоставянето на информация. Само през миналата година ПДИ е водила дела по 24 мълчаливи отказа.

През 2015 година гражданите и журналистите са проявявали най-голям интерес към разходването на публичните средства. Отбелязва се напредък и при предоставянето на информация за обществените поръчки.

От средата на 2017 година трябва да функционира централизирана платформа, на която ще се качват всички заявления за достъп до обществена информация, както и отговорните на институциите. Така гражданите ще могат да проверяват предварително дали вече не е отговорено на въпроса, който те смятат да зададат.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *